logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Alacaklının müteselsil borçlulara karşı alacak davası açması halinde, davalı müteselsil borçlular arasındaki ilişki hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Türk hukukundaki 7 yargı kolundan biri değildir?

Soru 3:

Adli yargı ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını hem hukuka uygunluk hem de vakıa tespitlerinin doğru olup olmadığı bakımından incelemekle görevli ikinci derece mahkemelerine ne ad verilir?

Soru 4:

Anayasa’nın 140. maddesine göre hakimlik görevi kimler tarafından yürütülür?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi ilk itirazlardandır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi medeni usul hukukunun kaynakları arasında yer almaz?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bir özel dava şartıdır?

Soru 8:

Özel hukuka ilişkin uyuşmazlıkların adli yargı kolunun medenî yargı alanında görev yapmak üzere kurulmuş bulunan mahkemelerce hangi usûl ve esaslar çerçevesinde çözümleneceğini düzenleyen kuralların bütünü ................ oluşturmaktadır. Yukarıda verilen cümlede boş bırakılan alana gelecek olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi "aynı mahkemenin kendi daireleri arasındaki ilişki" olarak tanımlanır?

Soru 10:

Aşağıdaki durumların hangisinde, taraflardan birisince yapılan ret talebi, reddi istenen hâkim tarafından incelenerek geri çevrilir?

Soru 11:

1. Sulh Mahkemesi hakim, yasaklılığını ileri sürerek davadan çekilmiştir. Davanın tarafları ise ortada yasaklılık halinin bulunmadığını ileri sürmektedir. Taraflar aşağıdakilerden hangisine başvurmalıdır?

Soru 12:

Adli ve idari yargıda hâkimlik mesleğini düzenleyen temel kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi medeni yargı alanında ilk derecede görev yapan özel mahkemelerden biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi mahkemelerin bağımsızlığının güvencelerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi medeni yargı alanında ilk derecede görev yapan özel mahkemeler arasında yer almaz?

Soru 16:

I- Yargılamanın ilerlemesi amacıyla yapılan işlemlerdir. II- Yargılamanın sonuçlandırılması amacıyla yapılan işlemlerdir. III- Usul işlemleri, taraf usul işlemi ve mahkeme usu işlemi olmak üzere ikiye ayrılır. Davanın açılmasından hükmün kesinleşmesine kadarki süreçte uygulanan usul işlemi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Hâkimlik ve savcılık mesleğine ilişkin mesleğe kabul, tayin, terfi, denetim, disiplin ve meslekten çıkarma işleri aşağıdaki organlardan hangisi tarafından yerine getirilir?

Soru 18:

Medenî usûl hukuku bakımından tasarruf yetkisi kimin elindedir?

Soru 19:

Anayasanın 142. maddesi gereğince, mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri aşağıdakilerden hangisi ile düzenlenir?

Soru 20:

Bir davanın taraflarına veya çekişmesiz yargı işleri bakımından ilgili olan herkese tanınmış olan ve dava sonunda mahkeme tarafından verilen karara yanlış olduğu gerekçesiyle karşı çıkarak, kararın incelenmesini ve değiştirilmesini sağlamaya yönelik bir hukuki çaredir. Yukarıda bahsedilen hukuki çare aşağıdakilerden hangisidir?