Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Medeni Usul Hukuku

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Medeni Usul Hukukunun kaynaklarından biri değildir?

Soru 2

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi yargı kolları arasında yer almaz?

Soru 3

Orta Zorluk

Hakim adayı statüsü kural olarak ne kadar sürer?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi bir dava şartı değildir ?

Soru 5

Orta Zorluk

Davacının, aynı davalıya karşı birden fazla talebini, aralarında aslilik-ferîlik ilişkisi kurmak suretiyle, aynı dava dilekçesinde ileri sürmesi halinde aşağıdaki davalardan hangisi söz konusu olur?

Soru 6

Orta Zorluk

Türkiye’de yerleşim yeri bulunmayanlar hakkında genel yetkili mahkeme, malvarlığına ilişkin uyuşmazlık olmadığında neresidir?

Soru 7

Orta Zorluk

Üçüncü kişilerin taraf sıfatı kazanmaksızın, görülmekte olan bir davaya katılarak kendi hukukî menfaatlerini koruyabilmelerine imkân veren kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi hâkimin davaya bakmaktan yasaklılığı sebeplerinden biri değildir?

Soru 9

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi davaya feri müdahil olarak katılabilmek için aranan şartlardan birisi değildir?

Soru 10

Orta Zorluk

Fer’i müdahaleye ilişkin ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11

Orta Zorluk

I- Gerçek ve tüzel kişilerin (özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri) davada taraf olarak yer alabilme ehliyetleri mevcuttur. II- Cenin, sağ doğmak şartıyla, ana rahmine düştüğü andan itibaren taraf ehliyetine sahip olur. III- Ölü kişiye karşı açılan davanın usulden reddedilmesi gerekir. Taraf ehliyeti ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 12

Orta Zorluk

Terekenin kesin paylaşımına kadar mirasçılara karşı açılacak tüm davalar bakımından kesin yetkili mahkeme neresidir?

Soru 13

Orta Zorluk

Devletin teşkilatını, devlet ile bir başka devlet veya devlet ile bireyler arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ne ad verilir?

Soru 14

Orta Zorluk

Mahkemeden, yeni bir hukukî durum yaratılması veya mevcut bir hukukî durumun içeriğinin değiştirilmesi yahut onun ortadan kaldırılması talep edilen davaya ne ad verilir?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Yazı İşleri Görevlilerinin görevlerinden biri değildir?

Soru 16

Orta Zorluk

İnsanların toplum halinde yaşayışları sırasında, gerek birbirleriyle ve gerekse -aileden devlete kadar- oluşturdukları topluluklarla olan ilişkilerinin bir düzen içinde sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan kurallar bütününe ne ad verilir?

Soru 17

Orta Zorluk

Görevsizlik kararı veren mahkemeye ne kadar süre içinde başvurulmadığı takdirde mahkeme durumu tespit ederek davanın açılmamış sayılmasına karar verecektir?

Soru 18

Orta Zorluk

I- Medeni usul hukuku, özel hukuk alanına dahil maddi hukuk normlarının öngördükleri haklar ile ilgilenir. II-Özel hukuk alanına dahil maddi hukuk normlarının riayetle yükümlü olanların bunu kendiliklerinden yerine getirmemeleri halinde yargı örgütü-mahkemeler tarafından müeyyideye karar verilir. Medeni usul hukuku, söz konusu müeyyide­ye karar verme sürecini düzenleyen kurallar bütünüdür. III- Medeni usul hukuku, özel hukuk alanına dahil maddi hukuk normlarının öngördükleri haklar ile ilgili olarak verilen kararın zorla yerine getiril­mesini düzenleyen kurallar bütünüdür. Medeni usul hukuku ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi hakimin reddi sebeplerindendir?

Soru 20

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Özel Mahkemelerden değildir?

Derse Dön