logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Dava dilekçesinin ihtiva etmesi gerektiği unsurlarından hangisi, somutlaştırma yükü  olarak aşağıdaki şıklarda doğru verilmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi takdiri delildir?

Soru 3:

İspatı gereken bir vakıaya yabancı ancak onun hak­kında tecrübe kurallarından hareketle sonuç çıkarmanın mümkün olduğu komşu vakıaya ne ad verilir?

Soru 4:

Sözleşmenin taraflarından birinin diğer tarafın vermeyi taahhüt ettiği bir bedel karşılığında, bir şeyi imal etmeyi taahhüt ettiği sözleşme türüne ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi hâkimin, uyuşmazlığın halli bakımından önem taşıyan çekişmeli bir vakıa hakkında, görme, işitme, koku ve tat alma gibi, bizatihi kendi duyu organları vasıtasıyla doğrudan bilgi sahibi olabilmek amacıyla, taşınır veya taşınmaz eşya üzerinde inceleme yapmasıdır?

Soru 6:

Adlî ve idarî yargıda hâkimlik mesleğini düzenleyen temel kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Bir iddianın veya vakıanın doğruluğu konusunda davaya bakan hakimi ikna etmeye yönelik faaliyete ne ad verilir?

Soru 8:

Temyiz sebepleri arasında hukuk kuralının somut olaya altlanmasında hataya düşülmesi nasıl adlandırılmaktadır?

Soru 9:

Hakem kararlarında hesap, yazı ve benzeri maddî hatalar sözkonusu olduğunda taraflardan her biri, hakem kararının kendisine bildirilmesinden itibaren kaç hafta içinde, karşı tarafa bilgi vermek kaydıyla, hakem veya hakem kuruluna başvurarak sözkonusu hatanın düzeltilmesini talep edebilir?

Soru 10:

Müeyyideye karar verme sürecini düzenleyen kurallar bütününe ne ad verilir?

Soru 11:

Özel kanunlarda başka bir süre öngörülmediği takdirde temyize başvuru süresi ne kadardır?

Soru 12:

I. Delil tespiti II. İhtiyari tedbir III. İhtiyati haciz Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenen geçici hukuki korumalardır?

Soru 13:

Mahkemeden talep edilen hukukî korunma bakımından yapılan dava ayrımına göre, davalının bir şeyi yapmaya, vermeye veya yapmamaya mahkum edilmesi talep edilen dava türü nedir?

Soru 14:

Bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması, hâkimlik ve savcılık mesleği üzerinde nasıl bir sonuç doğurur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kişisel nedenlere dayanarak tanıklıktan çekinemez?

Soru 16:

Hakemlerin seçimi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

Davacı, dava dilekçesinde ortak çocuklarının velayetinin kendisine verilmesini, bu olmazsa kişisel ilişki kurulmasının düzenlenmesini talep etmiştir. Bu halde ne tür bir dava söz konusudur?

Soru 18:

I-Soyut hukuk kuralları uygulanır. II-Uygulayan, bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir. III-Yargısal usullere uyularak, somut bir uyuşmazlığın giderilmesi amaç edinilir. Yargı kavramı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

(A), (B) ile sözleşme yaparak, evinin boyanması borcunu yüklenmiştir. Sözleşmede belirlenen tarihte borcunu yerine getirmeyen (A)'ya karşı (B), evinin boyanmasına karar verilmesi için mahkemeye başvurmuştur. Olayda hangi dava türü bulunmaktadır?

Soru 20:

I- Zamanaşımının kesilmesi ve hak düşürücü sürelerin korunması, II- Bazı şahıs varlığı haklarının malvarlığı hakkına dönüşmesi, III-İyiniyetin ortadan kalkması ve davalının temerrüte düşmesi, Davanın açılmasının maddi hukuk bakımından doğurduğu sonuçlar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?