logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Aile mahkemesinde görülmekte olan bir boşanma davasında, dava sonuçlanıncaya kadar çocuğun velayetinin geçici olarak eşlerden birine bırakılması, amacı bakımından ne tür bir ihtiyatî tedbirdir?

Soru 2:

İhtiyati^ tedbirler kaç gruba ayrılmaktadır?

Soru 3:

Karşı taraf tebliğden itibaren ne zaman delil tespitine itiraz edebilir.

Soru 4:

Noterlik Kanunu hangi maddede belirtilmiştir?

Soru 5:

Dava açmadan önce ihtiyati tedbir kararı alan tarafın, ne kadar süre içinde  davayı açması gerekir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi geçici hukukî korumaların ortak ve belirgin özelliklerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi medenî usûl hukukunda mahkemeleri bağlayıcı kaynaklardan biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi niceliğine göre dava türlerinden değildir?

Soru 9:

Yabancılık unsuru taşıyan ve tahkim yerinin Türkiye olarak belirlendiği uyuşmazlıklar hakkında hangi Kanun hükümleri uygulanır?

Soru 10:

Nitelikleri açısından bir bütün teşkil eden dava ve işlerin ayrı bir yargılama usulüne tâbi kılınmasıyla oluşturulan bütünlüğe ne ad verilir?

Soru 11:

I.   Delil tespiti, dilekçeyle talep edilmelidir. II.  Karşı taraf bilgilendirilmeden delil tespiti gerçekleştirilemez. III. Gider avansı mahkeme veznesine ödenmedikçe delil tespiti için gerekli işlemler yapılamaz. IV.  Karşı taraf tebliğden itibaren on gün içinde delil tespitine itiraz edebilir. Delil tespitinin uygulanması ile ilgili olarak hangi/hangileri doğrudur?

Soru 12:

I. Hakem veya hakem kurulu, taraflardan birinin talebi üzerine, gerekli ise uygun bir teminat gösterilmesi halinde, ihtiyatî tedbir kararı verebilir. II. Tahkimde kural olarak iddia ve savunmanın değiştirilmesi ve genişletilmesi yasağı uygulanmaz. III. Tahkimde delil tespiti istenemez. Tahkim süreciyle ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Yargıtay, temyize konu mahkeme kararının hukuka veya usule aykırı olduğu sonucuna varırsa  aşağıdaki kararlardan hangilerini verebilir?                                                                  I. Bozma                                                                                                                                          II. Kısmen bozma                                                                                                                       III. Değiştirerek veya düzelterek onama

Soru 14:

Mahkemede yapılacak bütün işlemlerde hazır bulunmak, tahkikat ve yargılama işlemlerinin icrasıyla iki tarafın ve diğer ilgililerin sözlü açıklamalarını hâkimin dikte ettirmesiyle tutanağa geçirmek ve gerektiğinde dava dosyasını incelemek için hâkime vermek gibi görevler aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 15:

Taraflardan her ikisi de usûlüne uygun şekilde davet edildikleri halde duruşmaya mazeretsiz olarak gelmezlerse mahkeme nasıl bir işlem yapmalıdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi delil tespiti için verilen dilekçede olması gereken bilgilerden biri değildir?

Soru 17:

Herhangi bir özel hüküm olmaksızın istinafa başvuru süresi ne kadardır?

Soru 18:

İhtiyatî tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren hangi süre içinde itiraz edilebilir?

Soru 19:

Mahkemenin düzenini bozan eylem veya mahkeme huzurunda söylenen uygunsuz söz ve davranış suç oluşturuyorsa, mahkeme nasıl bir karar verebilir?

Soru 20:

Aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?