logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Hakem kararlarına karşı başvurulabilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Hukuk Muhakameleri Kanunu'na göre istinafa başvuru, ilâmın usûlen taraflardan her birine tebliğinden itibaren ne kadar süre içinde yapılmalıdır?

Soru 3:

Asli müdahale hangi süre içinde talep edilmelidir?

Soru 4:

uyuşmazlığın çözümü için gerekli olan delillerin bazı durumlarda zamanından önce toplanarak güvence altına alınmasını sağlamaya hizmet eden tedbir hangisidir?

Soru 5:

I-Tahkim sözleşmesi hem mevcut hem de ileride doğması muhtemel uyuşmazlıklar hakkında yapılabilir. II-Tahkim sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalıdır. III-Tahkim sözleşmesi mutlaka uyuşmazlık doğmadan veya dava açılmadan önce yapılmak zorunda değildir. IV-Tahkim sözleşmesi, konusu belirli olmak kaydıyla uyuşmazlığın tamamı veya bir kısmı için yapılabilir. Tahkim sözleşmesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

I-Her iki taraf da tahkim yargılamasının sona ermesi konusunda anlaşmaları. II-Hakem veya hakem kurulunun, başka bir sebeple yargılamanın sürdürülmesini gereksiz veya imkansız bulması. III-Tahkim süresinin uzatılmasına ilişkin talebin mahkeme tarafından reddedilmesi. IV-Yargılama giderleri için gerekli avansın yatırılmaması. Hakem veya hakem kurulunun kararı dışında tahkimi sona erdiren sebepler ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Taraflar hakem sayısını belirleyebildikleri gibi, seçim usûlünü de kararlaştırmakta serbesttirler. Aşağıdakilerden hangisi tarafların hakemleri nasıl seçeceklerini kararlaştırmamışlarsa, hakem seçiminde izlenecek yollardan değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi dava şartı değildir?

Soru 9:

Aşağıdaki mahkeme kararlarından hangisine karşı istinaf yoluna başvurulamaz?

Soru 10:

I. Taraf vekilleri, tanıklara; ancak hakim aracılığıyla soru sorabilirler.              II. Taraflar duruşma sırasında fotoğraf çekemezler, ses ve görüntü kaydı alamazlar. Yargılamanın zorunluğu kıldığı hallerde mahkemece çekim yapılabilir ve kayıt altına alınabilir.                                                          III. Avukatların, mahkemenin düzenini bozan eylem veya mahkeme huzurunda söylenen uygun olmayan söz veya davranışlarda bulunmaları ve bu söz ve davranışların ayrıca bir suç oluşturması durumunda, avukatlar hakkında tutuklama kararı verilebilir.                                        Tahkikatın yürütülmesi ve tutanak ile ilgili yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 11:

Delil tespiti ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini eşitlik ve irade serbestisi esasına göre düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ne ad verilir?

Soru 13:

Tarafların hakem seçiminde izleyecekleri yöntemlerle ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur? I- En fazla üç hakem seçilebilir. II-Sadece gerçek kişiler hakem seçilebilir. III-Tek hakem seçilmesine karar verilmişse, hakem taraflardan birinin talebiyle mahkeme tarafından seçilir IV-Hakemlerin birden fazla olması halinde, içlerinden biri kendi alanında en az beş yıl veya daha fazla kıdeme sahip bir hukukçu olmak zorundadır.

Soru 14:

Hukuk kurallarına riayet edilmemesi halinde öngörülen müeyyidenin uygulanmasına karar verme yetkisi, modern devlet tarafından, sırf bu maksatla kurulmuş olan kurumlara ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yargı yetkisini fiilen kullanmaktadır?

Soru 16:

I- Kanuni temsil, işlemin hukuki sonuçlarının kendisi hakkında doğacağı kişinin o işlemi yapabilme ehliyetinin bulunmamasıdır. II- Kanuni temsil, duruma göre, veli, vasi yahut kayyım tarafından yerine getirilir. III- Hakim, taraflardan birisinin, davasını bizzat takip edecek yeterlikte olmadığını görürse, ona uygun bir süre tanıyarak, davasını vekil aracılığıyla takip etmesine karar verebilir. Verilen karara uymayan taraf hakkında, yokluğu halindeki hükümlere göre işlem yapılır. Davada tarafların temsili ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmesi halinde  tahkim yargılamasının sona erdiği durumlardan değildir?

Soru 18:

Dava konusu uyuşmazlığın taraflarının, karşılıklı olarak fedakarlıkta bulunarak, hukukî ilişki konusundaki anlaşmazlığa son vermelerini sağlayan ve davaya son veren taraf usûl işlemidir. Bahsedilen taraf usul işlemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Çekişmesiz yargı işlerinde genel görevli mahkeme neresidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi geçici hukukî korumaların özelliklerinden değildir?