Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Medeni Usul Hukuku

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Bir davada ikrar elde etmek üzere, tarafın kendi aleyhine olan bir hususta mahkeme tarafından sorgulanmasına ne ad verilir?

Soru 2

Orta Zorluk

(A), (B)'den 01.01.2000 tarihinde 10.000 TL borç almıştır. (B), bu borcu ödemesi için (A)'ya 31.12.2009 tarihinde dava açmıştır. Davanın bu tarihte açılmasıyla (B), aşağıdakilerden hangisini sağlamıştır?

Soru 3

Orta Zorluk

Söz konusu iddia ve savunmaların dayandığı maddî olguların (vakıaların) doğru olup olmadığının mahkemece tespit edilmesi aşağıdaki aşamalardan hangisinde incelenir?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi davanın aşamasıdır?

Soru 5

Orta Zorluk

Borçlunun alacaklı ile bir sözleşme yaptığını kabul etmesine rağmen, sözleşmenin yapılması sırasında ayırt etme gücü bulunmadığı iddiasıyla sözleşmenin hükümsüz olduğunu ileri sürmesine ne denir?

Soru 6

Orta Zorluk

I- Davanın taraflarında birden fazla kişinin yer almasına ‘dava arkadaşlığı’ ya da ‘sübjektif dava birleşmesi’ denilir. Dava arkadaşlığının davacı tarafta söz konusu olması durumunda aktif dava arkadaşlığından, davalı tarafta söz konusu olması durumunda ise pasif dava arkadaşlığından söz edilir. II- Mecburi dava arkadaşları, ancak birlikte dava açabilir veya aleyhlerine de birlikte dava açılabilir. III- İhtiyari dava arkadaşlığında, esas itibariyle, dava arkadaşı sayısı kadar dava vardır. Dava arkadaşlığı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 7

Orta Zorluk

Ha^kimlik mesleği dışında başka bir işle uğraşmayan, aslen ve sadece ha^kimlik görevi yapan hukukçulara ne denir?

Soru 8

Orta Zorluk

Ağır hasta olan birinin dava açılmadan önce aşağıdaki kurumların hangisi kullanılarak tanıklığına başvurabilir?

Soru 9

Orta Zorluk

Medenî hukuktaki fiil ehliyetinin medenî usûl hukukunda büründüğü şekil olarak ifade edilebilecek kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10

Orta Zorluk

Duruşma gününün belli edilmesi için tarafların başvurması gereken hâllerde gün tespit ettirilmemişse, son işlem tarihinden başlayarak ne kadar zaman sonra dosya işlemden kaldırılır?

Soru 11

Orta Zorluk

Davacı veya davalı tarafın iddia ve savunmalarını dayandırdıkları vakıları, zamanı, yeri ve içeriği bakımından belirgin hale getirmeleri yükümlülüğü aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 12

Orta Zorluk

Özel kanunlarda başkaca bir süre öngörülmediği takdirde temyize başvuru süresi nedir?

Soru 13

Orta Zorluk

dava açıldıktan sonraki delil tespiti talepleri hakkında görevli ve yetkili mahkeme hangisidir?

Soru 14

Orta Zorluk

"Mahkeme tarafından verilen kararın, duruşmada hazır bulunan tarafa veya taraflara hâkim tarafından sözle bildirilmesidir." Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisi ile eşleşir?

Soru 15

Orta Zorluk

Maddî hukuka göre, bir hakkın birden fazla kimse tarafından birlikte kullanılması veya birden fazla kimseye karşı birlikte ileri sürülmesi ve tamamı hakkında tek hüküm verilmesi gereken hâllerde aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?

Soru 16

Orta Zorluk

Mahkemeden, yeni bir hukukî durum yaratılması veya mevcut bir hukukî durumun içeriğinin değiştirilmesi yahut onun ortadan kaldırılmasının talep edildiği dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi geçici hukukî korumaların özelliklerinden değildir?

Soru 18

Orta Zorluk

I- Hakem kararlarında hesap, yazı ve benzeri maddî hatalar söz konusu olduğunda taraflardan her biri, hatanın düzeltilmesini talep edebilir. II- Karardaki belirsizliklerin veya çelişkilerin giderilmesi gerekliyse, hakem veya hakem kurulundan, karara ilişkin belirli bir konunun veya kararın bir bölümünün tavzihini talep edilebilirler. III- Eğer tahkim yargılamasında taraflarca ileri sürülmüş olmasına rağmen karara bağlanmamış bir konu kalmışsa, taraflardan her biri, tamamlayıcı hakem kararı verilmesini talep edebilir. IV- Hakem kararlarına karşı başka bir olağan kanun yoluna, başvurulması mümkün değildir. Hakem kararlarına karşı başvuru yolları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19

Orta Zorluk

Hâkimin Anayasaya, hukuka ve kanunlara uygun olarak vicdani kanaatine göre karar verebilmesi için, kendisiyle, önüne gelen somut uyuşmazlığın tarafları arasında bir yakınlığın yahut ilişkinin bulunmaması gerekir. Bu ifade aşağıdakilerden hangisine atıfta bulunur?

Soru 20

Orta Zorluk

I-Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir II-Davalı, cevap dilekçesini, davanın açılmış olduğu mahkemeye verir. III-Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. IV-Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır. Dava dilekçesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Derse Dön