logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Yetki sözleşmesiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Hakimlerin azlolunamaması aşağıdakilerden hangisi ile doğrudan ilgilidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi hakimin yasaklılık sebeplerinden birisidir?

Soru 4:

I. Dilekçeler aşaması II. Ön inceleme aşaması III.İtiraz aşaması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri medeni yargılama usulünde davanın aşamalarındandır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi dava aşamalarından değildir?

Soru 6:

Medenî usûl hukukunda tasarruf yetkisi, hak sahibi olan kişiye aşağıdakilerden hangi yetkiyi vermez?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi hâkimin reddi sebeplerinden biri değildir?

Soru 8:

I- Yargı işlevini yerine getirecek olan mahkemelerin kuruluşunun kanunla düzenlenmesi yeterli olup, ayrıca anayasal bir düzenlemeye gerek bu­lunmamaktadır. II- Adli yargının medeni yargı alanında ilk derecede görev yapan mahkemeleri­ne hukuk mahkemeleri adı verilmektedir. Önlerine dava yoluyla gelen uyuşmaz­lıklara ilk önce bakan bu mahkemeler de genel mahkemeler ve özel mahkemeler şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. III- Adalet Bakanlığınca, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde bulundurularak belirlenen yerlerde, ilk derecede verilen ve verildiği anda kesin olmayan nihai kararların hukuk ve vakıa açısından kanun yolu denetiminin (istinaf incelemesinin) yapıldığı bölge adliye mahkemeleri kuru­lur. IV- Adli yargıya ilişkin yargı örgütlenmesinde en üst mahkeme Yargıtay’dır. Adli yargı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

I-Dava takip yetkisi maddi hukuka ilişkin olmayıp bir usul hukuku müessesesidir. II- Talep sonucu hakkında hüküm alabilme yetkisi olarak tanımlanır ve kanunda aksine bir istisnai düzenleme olmadıkça, maddi hukuktaki tasarruf yetkisine göre ortaya çıkar. III- Bir maddi hukuk ilişkisinin süjesi olduğu iddiasıyla dava açanlar ve kendilerine karşı bir maddi hukuk ilişkisinin süjesi oldukları iddiasıyla dava açılanların dava takip yetkilerinin mevcut bulunduğu ilke olarak kabul edilir. Dava takip yetkisi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

İlk derece mahkemeleri hangi kurum tarafından kurulur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi hakim hakkında red sebebinin varlığının kabul edildiği hallerden biri değildir?

Soru 12:

Dava konusu hakkın sahibi olmayan üçüncü kişilere tanınan ve somut usuli talebe ilişkin davayı taraf olarak yürütme ehliyeti olarak tanımlanan durum hangisidir?

Soru 13:

Medeni usul hukuku bakımından, hak sahibi olan kişinin, uyuşmazlık konusu olan hakkını talep edip etmemekte, dava açıp açmamakta, dava açmışsa davaya devam edip etmemekte, karşı taraf ile sulh olmak veya uzlaşmak suretiyle ya da hakkından feragat ederek davayı sonlandırmak konusunda serbest olmasına ne ad verilir?

Soru 14:

Ceza yargısı, Türk hukukunda, mahkeme örgütlenmesinden hareket edilerek, geleneksel olarak hangi yargı kolu içinde konumlandırılmaktadır?

Soru 15:

Yetki sözleşmesi aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılabilir?

Soru 16:

I. DavacıII. DavalıIII. MahkemeIV. HakimYukarıdakilerden hangisi / hangileri usül hukuku ilişkisinin sujeleridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, hâkimin bağımsızlığını gerçekleştirmek amacına yönelik anayasal düzenlemelerden biri değildir?

Soru 18:

Devletin teşkilatını, devlet ile bir başka devlet veya devlet ile bireyler arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ne ad verilir?

Soru 19:

I. Hakimin reddi sebepleri hakkında yemin teklif edilemez. II. Ret sebeplerinin varlığı için tam ispat ölçüsü aranır. III. Ret talebinin kabülü halinde davaya başka hakim bakar.  Hakimin reddi konusuna ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 20:

Tüzel kişiler dava ehliyetlerini nasıl kullanırlar?