logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Karşı dava hangi süre içinde açılır?

Soru 2:

Davacı veya davalı tarafın iddia ve savunmalarını dayandırdıkları vakıaları ispata elverişli şekilde zamanı, yeri ve içeriği bakımından belirgin hale getirmeleri işlemine ne denir?

Soru 3:

Tahkim ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Açılan davanın taraflarında biçimsel olarak (davacı ve davalı rolünde) yer alan kişilerin maddî hukuk açısından dava konusu yapılmış olan hak veya hukukî ilişkinin de (hak sahibi ve borçlu olarak) tarafı olup olmadıklarını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi istinaf aşamasında yapılmasına izin verilmeyen usuli bir işlemlerden değildir ?

Soru 6:

Yargı yetkisini kullanacak olan mahkemelerin kuruluş ve örgütlenişi, çalışmalarına ilişkin dış şartların belirlenmesi ve yargılama faaliyetine doğrudan yahut dolaylı şekilde katılan kişilerin statüleri ile görev ve yetkilerinin belirlenmesi; ayrıca, verilen kararların yerine getirilmesiyle görevli kılınmış cebrî icra organlarının kuruluş ve işleyişi ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 7:

……...…………….tarafların aralarındaki mevcut veya muhtemel bir uyuşmazlığın hakemler tarafından çözülmesi için yaptıkları bir anlaşmadır. Yukarıdaki ifadeye göre noktalı yere ne gelmelidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi usûl hukukuna ilişkin mutlak temyiz sebeplerinden biridir?

Soru 9:

Davaya bakmakta olan mahkemenin yargı çevresi dışında yapılması gereken işler ve işlemler sözkonusu olduğunda, bu işlerin veya işlemlerin yapılacağı yer mahkemesinden hukukî yardım istemesine ne ad verilir?

Soru 10:

(A) bankasının çalışanı, müşteri (B)'ye ait belgeleri (B)'nin izni olmadan gazeteciye açıklamıştır. (B), bankaya karşı açacağı davayla aşağıdakilerde hangisini sağlayacaktır?

Soru 11:

Davaya bakmaktan yasaklılık sebeplerinin varlığı halinde hâkimin davadan çekilmesi kararı hangisi tarafından verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi geçici hukuki korumalardan biridir?

Soru 13:

…………………………, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir uyuşmazlığın tarafları ile hakemler arasında yapılan; hakemlerin uyuşmazlığın çözümünü, tarafların ise bunun karşılığında belirli bir ücret ödemeyi taahhüt etikleri bir sözleşmedir. Hakem sözleşmesi, hukukî niteliği itibariyle, borçlar hukuku alanına giren bir vekâlet sözleşmesidir.

Soru 14:

Dava konusu şeyin yok olması zarar görmesi gibi bir tehlike söz konusu ise, bu şeyin mahkeme kararıyla muhafaza altına alınmasında hangi amaca yönelik bir ihtiyati tedbir söz konusudur?

Soru 15:

"Özel hukuk alanına dahil maddi hukuk normlarının öngördükleri haklara riayetle yükümlü olanların bunu kendiliklerinden yerine getirmemeleri halinde, güç kullanma tekelini elinde bulunduran devletin buna müdahale etmeye karar vermek üzere kurduğu kurumların, söz konusu müeyyideye karar verme sürecini düzenleyen kurallar bütününe verilen addır." Yukarıda verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisini en iyi karşılamaktadır?

Soru 16:

Tahkim ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

İddianın ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı ne zaman başlar?

Soru 18:

I-Boşanma II-Soy bağının tespiti III-Kural olarak taşınmaz mallar üzerinde ayni hak değişikliğine yol açan uyuşmazlıklar IV-Satım sözleşmesi Tahkim yoluyla çözülebilecek uyuşmazlıklar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Davanın açılması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 20:

I- Mahke­me önüne getirilen bir dava veya talep vardır. II- Mahkemece kararın verilmesine kadar olan süre­ci yöntem açısından düzenler. III-Verilen kararın kesinleşmesi ile doğurduğu sonuçların ortaya konulmasına dair kurallardan oluşur. Medeni usul hukukunun konusu ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?