logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Hakem kararlarında hesap, yazı ve benzeri maddî hatalar sözkonusu olduğunda taraflardan her biri, hakem kararının kendisine bildirilmesinden itibaren karşı tarafa bilgi vermek kaydıyla, hakem veya hakem kuruluna başvurarak sözkonusu hatanın düzeltilmesini talep edebilir. Hakem veya hakem kurulu da tarafların talebini beklemeden, karar tarihini izleyen kaç hafta içinde, kararındaki maddî hataları resen düzeltebilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, talep sonucunun niceliğine göre bir dava türü değildir ?

Soru 3:

Görevi, mahkemede ve mahkeme dışında hâkim huzuruyla yapılacak bütün işlemlerde hazır bulunmak; tahkikat ve yargılama işlemlerinin icrasıyla iki tarafın ve diğer ilgililerin sözlü açıklamalarını hâkimin dikte ettirmesiyle tutanağa geçirmek ile yargılamadan evvel ve gerektiği hâllerde dava dosyasını incelemek için hâkime vermek ve zamanında eksiksiz olarak almak olan meslek hangisidir?

Soru 4:

Hangisi görülmekte olan bir davada, tarafların, aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları sözleşmeye verilen isimdir?

Soru 5:

İstinafa hangi süre içinde başvurulmalıdır?

Soru 6:

Birden çok kişinin hem birlikte dava açabilmeleri hem de aleyhlerine birlikte dava açılması aşağıdaki hallerden hangisinde mümkündür?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi temyiz dilekçesinde yer alması gerekenlerden değildir?

Soru 8:

Hakem kararlarının düzeltilmesi İptal davası Temyiz İstinaf Yargılamanın iadesi Hangisi/hangileri hakem kararlarına karşı başvuru yöntemlerinden değildir?

Soru 9:

İlk itiraz hangi süre içinde yapılmalıdır?

Soru 10:

Tahkimin niteliği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Tahkimde hakemlerin sayısı taraflarca kararlaştırılmamışsa kaç hakem seçilir?

Soru 12:

Bir mahkeme kararına karşı kanun yoluna başvurulması sonucunda, kararın bir üst mahkeme tarafından incelenmesi ve gerektiğinde kaldırılarak değiştirilmesi veya bozulması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 13:

Taraflardan biri hakem kararındaki bir çelişkiyi gidermek için hangi başvuru yolunu kullanabilir?

Soru 14:

Basit yargılama usulüne kısaca yer veren bu usulün yazılı yargılama usulünden farklılaştığı yönleri belirterek açıklayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Mahkeme tarafından asıl hukukî korunma talebi (dava) hakkında kesin hüküm verilinceye kadar devam eden, tarafların durumlarında ya da dava konusu hak veya şeyde meydana gelebilecek zararları önleme amacına hizmet eden, geçici nitelikte bir hukukî korumaya ne denir?

Soru 16:

Hukuk kurallarına riayet edilmemesi halinde öngörülen müeyyidenin uygulanmasına karar verme yetkisi, modern devlet tarafından, sırf bu maksatla kurulmuş olan kurumlara bırakılmıştır. Bir bütün halinde ............... ve münferit olarak ................ olarak adlandırılan söz konusu kurum, hukuk kurallarına riayet etmemenin bilhassa devlet adına yetki kullanan kamu görevlileri kaynaklı olabileceği de dikkate alınarak, yürütme organının dışına çıkarılmakla kalınmamış, ondan bağımsızlaştırılmıştır. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 17:

Her bölge adliye mahkemesinde en kaç daire bulunur?

Soru 18:

İflas masası ne demektir?

Soru 19:

I.  İhtiyatî tedbir II. Delil tespiti III. Eşler arasında ayrılık kararı IV. İsticvap Yukarıdakilerden hangi/hangileri geçici hukuki koruma çeşitlerindendir?

Soru 20:

Hukukî işlemlerdeki şekil şartının resmî bir makamın katılmasıyla yerine getirilmesine ne ad verilir?