logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Bir davaya müdahil olan bilirkişinin gerçeğe aykırı mütalaada bulunması aşağıdaki sonuçlardan hangisini doğurabilir?

Soru 2:

Tahkim sözleşmesinin etkisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Bir hakkın birden fazla kişi tarafından birlikte kullanılması ve tamamı hakkında tek hüküm verilmesi gereken hallerde aşağıdakilerden hangisinin varlığından söz edilir?

Soru 4:

Tahkim süresi de taraflarca belirlenebilir. Taraflar bu konuda anlaşmamışlarsa, bir hakemin görevlendirildiği davalarda hakemin seçildiği tarihten, birden çok hakemin görevlendirildiği davalarda ise, hakem kurulunun ilk toplantı tutanağını düzenlediği tarihten itibaren kaç ay içinde, hakem veya hakem kurulunca esas hakkında karar verilmelidir?

Soru 5:

İhtiyatî tedbir kararına itiraz süresi ne kadardır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi dava şartlarından değildir?

Soru 7:

Hakem sözleşmesi hangi hukuk alanına girer?

Soru 8:

Aşağıdaki hallerden hangisinin var olması, Milletlerarası Tahkim Kanununun 2. maddesine göre yabancılık unsurunun mevcut olduğunu göstermez?

Soru 9:

İstinaf kanun yoluna başvuru süresi ne kadardır?

Soru 10:

İptal davası ne kadar süre içinde açılmalıdır?

Soru 11:

Tarafların iddia ve savunmalarının dayanağı olan vakıaların, hâkim tarafından ne zaman ispatlanmış sayılacağını ifade eden kavrama ne ad verilir?

Soru 12:

Mahkemeden, mevcut bir hukukî durumun içeriğinin değiştirilmesinin yahut onun ortadan kaldırılmasının talep edildiği davalara ne ad verilir?

Soru 13:

İstinafa başvuru süresi ne kadardır?

Soru 14:

Mahkeme tarafından asıl hukukî korunma talebi (dava) hakkında kesin hüküm verilinceye kadar devam eden, tarafların durumlarında ya da dava konusu hak veya şeyde meydana gelebilecek zararları önleme amacına hizmet eden, geçici nitelikte bir hukukî korumaya ne ad verilir?

Soru 15:

Dava sırasında asıl uyuşmazlık konusu hakkında karar verilebilmesi için öncelikle halledilmesi gereken bir soruna ilişkin olarak bir iddianın ileri sürülmesi ve bu iddianın başka bir mahkemede karar bağlanması gereken hale ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, yargılamanın iadesi yolunda, başka bir inceleme yapılmaksızın hükmün değiştirilmesine gerek kalmadan, sadece iptal edilmesiyle yetinilebilecek yargılamanın iadesi sebeplerinden biridir?

Soru 17:

Bir hukukî durumun kurulması, kaldırılması veya değiştirilmesi için davacının tek taraflı iradesinin yeterli olmadığı ve tarafların anlaşmasının mümkün olmadığı durumlarda, sözkonusu yenilik doğurucu hakkın mahkeme aracılığıyla kullanılması için açılan davadır. Yukarıda tanımı verilen dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki hukuk dallarından hangisinin konusu "bir dava veya talebin mahkeme önüne getirilişinden bunun mahkemece karara bağlanmasına kadar olan sürecin yöntem açısından düzenlenmesine, verilen kararın kesinleşmesi ile doğurduğu sonuçların ortaya konulmasına dair kuralların oluşturulması" olarak verilir?

Soru 19:

I- Ön inceleme aşaması tamamlanmadan ve gerekli kararlar alınmadan, tahkikata geçilemez ve tahkikat için oturum günü verilemez. II- Ön incelemenin mutlaka duruşmalı olarak yapılması gerekir. III- Ön inceleme tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan hallerde bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruşma günü tayin edilir. Ön inceleme ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi temyiz incelemesinin aşamalarından biri değildir?