logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İf­lâs Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalar aşağıdaki mahkemelerden hangisinde görülür?

Soru 2:

Gerek Hukuk Muhakemeleri Kanununda ve gerekse sair kanunlarda, yetkiye dair pek çok hüküm sevkedilerek, daha ziyade uyuşmazlığın konusu esas alınmak suretiyle, bir kısmı genel mahkemenin yetkisini bertaraf ederek onun yerini alan, bir kısmı ise genel mahkemenin yanında ilave mahkemeler öngörülmüştür. Bu hükümlere ne ad verilmektedir?

Soru 3:

İlk derecede verilen nihai kararların hukuka uygun olup olmadığını kontrol eden ve böylece ilgili yargı kolu açısından ülkede içtihat birliğinin sağlanması görevini yerine getiren mahkemeler yüksek mahkeme olarak adlandırılmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yüksek mahkemedir?

Soru 4:

01.01.2017 tarihinde hakem kararı için yapılan yargılamanın yenilenmesi talebi mahkemece kabul edilmiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinde genel mahkemeler kategorisinde yer alır?

Soru 6:

Tarafların, üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri konularda, aralarındaki mevcut veya muhtemel bir uyuşmazlığın, devlet yargısı dışında, hakemlerce çözülmesi için yaptıkları anlaşmaya ne denir?

Soru 7:

Milletlerarası Tahkim Kanununun 2. maddesine göre, aşağıdaki hâllerden birinin var olması, yabancılık unsurunun mevcut olduğunu ve uyuşmazlığın milletlerarası nitelik kazandığı gösterir. Aşağıdakilerden hangisi bu hallerden biri değildir?

Soru 8:

Hakem sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 9:

Tahkim yargılaması aşağıdaki hallerden hangisinin gerçekleşmesi halinde sona erer?

Soru 10:

Yargılamanın iadesi yoluna ilişkin aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 11:

Kural olarak yargılamanın iadesi yoluna başvuru süresi ne kadardır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi mahkemenin kararını etkileyen iç etkenlerdir?

Soru 13:

Davacı veya davalı tarafın, iddia ve savunmalarını dayandırdıkları vakıaları, ispata elverişli şekilde zamanı, yeri ve içeriği bakımından belirgin hale getirilmesine ne ad verilir?

Soru 14:

Hâkimin, davayı aydınlatmak için sorular sorma, işaret etme ve müzakare etme ödevi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi mutlak istinaf sebeplerinden biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerin hangisinde hukukî korunma talebine konu olan hakkın geçici olarak gerçekleştirilmesi söz konusudur?

Soru 17:

I. Tarafların külli ve cüzi halefleri II. İhtiyari dava arkadaşı III. Feri müdahil Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri temyize başvurabilecek kişiler arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Anayasaya göre Hâkimler (ve savcılar), kendileri istemedikçe, hangi yaştan  önce emekliye sevkedilemezler ?

Soru 19:

……………………………… : Bir davada, taraflardan birinin kendi aleyhine ileri sürülen vakıanın doğru olduğunu beyan etmesidir Yukarıdaki  bilgilere göre notalı yere aşağıdaki kelimelerden hangisi gelmelidir?

Soru 20:

Sulh hukuk hakimi reddedildiği taktirde, red talebi, o yerdeki diğer sulh hukuk hakimi tarafından incelenir. O yerde sulh hukuk hakimi tek ise başka mercilerce incelenir. Buna göre aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur?