logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Kişinin kendisinin veya yetkili kılacağı bir iradi temsilci aracılığıyla bir davayı davacı veya davalı olarak takip edebilme ve usul işlemlerini yapabilme yetisi olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdaki toplumsal düzen kurallarından hangisinin müeyyidesi devletin cebri icra gücü ile desteklenmektedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi davanın açılmasının maddi hukuk bakımından öngörülen sonuçlarından değildir?

Soru 4:

Temyiz incelemesini yapmakla görevli yargı merci neresidir?

Soru 5:

Tahkim sözleşmesi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi / hangileri doğrudur? I- Tahkim tek taraflı uygulanabilir. II-Tahkim sözleşmesi hem mevcut uyuşmazlıklar hakkında yapılabilir. III-Tahkimin konusu sözleşmeden veya sözleşme dışı hukukî ilişkilerden kaynaklanan uyuşmazlıklar olabilir.

Soru 6:

Niteliği itibariyle bir yargı faaliyeti olan tahkimin, devlet yargısından farklı yanları  mevcuttur. Aşağıdakilerden hangisi bu farklardan değildir?

Soru 7:

I. Mahkemenin adı II. Davalının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası III. Dayanılan hukuki sebepler IV.  Davacının adı soyadı Yukarıdaki seçeneklerden hangileri dava dilekçesinde bulunması gerekir?

Soru 8:

"Üçüncü kişi, davayı kazanmasında hukukî yararı bulunan taraf yanında ve ona yardımcı olmak amacıyla, tahkikat sona erinceye kadar, ......... olarak davada yer alabilir." HMK'nın verilen madde ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Bir hakemin görevlendirildiği davalarda tahkim süresi konusunda taraflar anlaşmamışsa, hakem, seçildiği tarihten itibaren ne zaman içerisinde karar vermelidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi hakem özelliklerinden değildir?

Soru 11:

Aşağıdaki davalardan hangisinde hakim için yasaklılık sebebi yoktur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ispatın gerekmediği hallerden biri değildir?

Soru 13:

Bir tarafın, kendisi aleyhine olan bir vakıa hakkında mahkemece özel bir usulle sorguya çekilmesine ne ad verilir?

Soru 14:

Tarafların aralarındaki mevcut veya muhtemel bir uyuşmazlığın hakemler tarafından çözülmesi için yaptıkları anlaşmaya ne ad verilir?

Soru 15:

Bir mahkemenin yargı çevresi dışında yapılacak işlemler için, o yer mahkemesinden hukukî yardım talep edilmesine ne ad verilir?

Soru 16:

İddia ve savunmayı değiştirme yasağını istisnalarından biri olarak, tarafların eksik veya yanlış yaptıkları usûl işlemlerini düzeltmelerine yarayan usûli imkana ne ad verilir?

Soru 17:

Kısmi davayla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

(A) ve (B) 01.01.2016 tarihinde tahkim sözleşmesi imzalamışlardır. Sözleşmede tahkim süresine dair hüküm bulunmamaktadır. Hakemler, 02.02.2017 tarihinde ilk toplantı tutanağını düzenlemişlerdir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Taraflar bu konuda anlaşmamışlarsa, bir hakemin görevlendirildiği davalarda hakemin seçildiği tarihten, birden çok hakemin görevlendirildiği davalarda ise, hakem kurulunun ilk toplantı tutanağını düzenlediği tarihten itibaren _________ içinde, hakem veya hakem kurulunca esas hakkında karar verilmelidir

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi hâkimin davaya bakmaktan yasaklı olduğu hallerden biri değildir?