logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Sadece hakkın sahibi ile belli bir hukuki ilişki içerisinde olan kişilere karşı ileri sürülebilen hak kavramı, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi hâkim hakkında ret sebebinin varlığının kabul edildiği hâllerden değildir?

Soru 3:

Hukuk Muhakemeleri Kanunu Ceza muhakemeleri Kanunu Umumi Hıfzıssıhha Kanunu Yukarıdakilerden hangileri medeni usul hukukunun kaynakları arasında yer alır?

Soru 4:

Hukuk mahkemeleri, her il merkezi ile bölgelerin coğrafî durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde aşağıdakilerden hangisi tarafından kurulur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi medenî usûl hukukunun amaçlarından biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdaki davalardan hangisinde, hakim davaya bakmaktan yasaklı olması sebebiyle davadan çekilmek zorunda değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi dava şartlarından değildir?

Soru 8:

İddia ve savunmaların dayandığı maddi olguların doğru olup olmadığının tespitinin medeni yargılama hukukunun kabul ettiği deliller aracılığıyla yapıldığı aşamaya ne ad verilir?

Soru 9:

Dava konusu uyuşmazlığın taraflarının, karşılıklı olarak fedakarlıkta bulunarak, hukukî ilişki konusundaki anlaşmazlığa son vermelerini sağlayan ve davaya son veren taraf usûl işlemine ne ad verilir?

Soru 10:

Bir hakkın, buna riayet etmeye hukuk kuralıyla mecbur kılınmış kişi tarafından ihlal edilmesi halinde, ihlalin giderilmesi için 2 yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden ilki, bizzat ihkakı hak, diğeri ise mahkemelere (devlete) başvurmaktır.Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yukarıda sözü geçen 2 yöntemden ilkinin bazı nadir haller dışında yasaklanmış olmasını açıklamaktadır?

Soru 11:

Gerçek kişi taraf ehliyetini aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi sonucunda kaybeder?

Soru 12:

Aşağıdaki cümlelerden hangisi "hakimin tarafsızlığını" açıklamaktadır?

Soru 13:

Çekişmesiz yargı işleri bakımından genel görevli mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Kesin hüküm verilinceye kadar geçen yargılama sürecinde, hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşması, imkansız hale gelmesi veya gecikmesi sebebiyle, davacı veya davalının hukukî durumunda meydana gelebilecek zararları önlemek amacıyla öngörülmüş olan geçici korumaya ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ilk derece hukuk mahkemelerinden biri değildir?

Soru 16:

Hakları ihlal edilen kişilerin, bu haklarını bizzat zor kullanarak elde etmeleri veya korumalarına ne ad verilir?

Soru 17:

Bir dava açılmasıyla birlikte ortaya çıkan usuli ilişkinin süjeleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Açılan davanın esastan incelenerek karara bağlanabilmesi için varlığı veya yokluğu dava sürecinin tamamında mutlaka gerekli olan ve eksikliği hâkim tarafından resen gözetilen usûlî şartlara ne ad verilir?

Soru 19:

I-Bir hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen ve hukuk düzeni tarafından öngörülen cebirdir. II- Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini eşitlik ve irade serbestisi esasına göre düzenleyen hukuk kurallarının bütünüdür. III- Devletin teşkilatını, devlet ile bir başka devlet veya devlet ile bireyler arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarının bütünüdür. Özel hukuk ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

I-Tahkikat II-Dilekçeler aşaması III-Öninceleme IV-Hüküm V-Sözlü yargılama                                                                       Davanın aşamaları baştan sona ve sırasıyla hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?