logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Kesinleşmiş ilk derece mahkemesi kararlarına karşı, Kanunda sınırlı olarak belirtilen ağır yargılama hataları nedeniyle başvuru yolunu açarak, davanın yeniden görülmesini ve böylece doğru karar verilmesini sağlamayı amaçlayan yargı yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Çekişmeli vakıalar II. Herkesçe bilinen vakıalar III. Hukuk kuralları Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri ispatın konusunu oluşturur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi tahkim yargılamasını sona erdiren nedenlerden biri değildir?

Soru 4:

Tedbir kararının uygulanması talebi nereye yöneltilir?

Soru 5:

Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini eşitlik ve irade serbestisi esasına göre düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ne ad verilir?

Soru 6:

Hakimlik mesleğe kabul, hakimlerin tayini, terfisi, denetim ve disiplin işlerini aşağıdakilerden hangisi yerine getirir?

Soru 7:

Tahkim ile ilgili verilen bilgilerden hangisi / hangileri doğrudur? I- tarafların aralarındaki mevcut veya muhtemel bir uyuşmazlığın hakemler tarafından çözülmesi için yaptıkları bir anlaşmadır. II-devlet yargısından farklı değildir. III-Tahkim tarafların iradesine tâbi uyuşmazlıklarda geçerlidir. IV- Kamu düzenine ilişkin konularda da tahkim geçerlidir.

Soru 8:

Görülmekte olan bir davada, tarafların, aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşmeye ne denir?

Soru 9:

Süresi içinde ihtiyati tedbir kararının uygulanması talep edilmezse, bunun sonucu nedir?

Soru 10:

I.  İhtiyatî tedbir kararı ancak “uyuşmazlık konusu (şey) hakkında” verilebilir. II. İhtiyatî tedbir dava açılmadan önce  talep edilemez. III. Bölge adliye mahkemesinden de ihtiyatî tedbir talep edilebilir. IV. İhtiyatî tedbir talebinde bulunan tarafın, karşı tarafın uğrayabileceği zararları karşılamak üzere teminat yatırması şartı aranmıştır. İhtiyari tedbir ile ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangi/hangileri doğrudur?

Soru 11:

Medenî hukuktaki fiil ehliyetinin medenî usûl hukukunda büründüğü şekle ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bir davada, taraflardan birinin kendi aleyhine ileri sürülen vakıanın doğru olduğunu beyan etmesidir?

Soru 13:

“Bir davada, taraflardan birinin kendi aleyhine ileri sürülen vakıanın doğru olduğunu beyan etmesidir.” şeklinde yapılan açıklama aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 14:

Sözlü yargılamada hakimin vermiş olduğu hükmü sözlü şekilde açıklamasına ne ad verilmektedir?

Soru 15:

Davaların birleştirilmesi durumunda, istinaf incelenmesi hangi birim tarafından yapılır?

Soru 16:

Bağlayıcı karar verme yetkisi bulunmayan, tarafsız ve güvenilir bir üçüncü kişi yardımıyla, tarafların tercih edecekleri çeşitli yöntemlerden yararlanmak suretiyle ve menfaatleri esas alınarak bir uyuşmazlığın çözülmesi faaliyetine ne ad verilir?

Soru 17:

Taraflar tahkim süresinde anlaşamışlarsa  bir hakemin görevlendirildiği davalarda hakemin seçildiği tarihten, birden çok hakemin görevlendirildiği davalarda ise, hakem kurulunun ilk toplantı tutanağının düzenlediği tarihten itibaren ________  içinde, hakem veya hakem kurulunca esas hakkında karar verilmelidir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen bilgiyi doğru olarak tamamlar?

Soru 18:

I- Davanın açılmasıyla birlikte mahkemenin açılmış olan davayı inceleme ve karara bağlama zorunluluğu doğar. II- Görülmekte olan dava gerek aynı gerekse başka bir mahkemede tekrar açılamaz. III- Dava açıldıktan sonra, davacı, davalının açık rızası olmadıkça, davasını geri alamaz. Davanın açılmasının usul hukuk bakımından doğurduğu sonuçlar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Sözlü yargılamada hüküm sonucunun (kısa kararın) tefhim edildiği hâllerde, gerekçeli kararın ne kadar sürede yazılması gerekir?

Soru 20:

İhtiyatî tedbir kararının uygulanması açısından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?