logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

I. Hakim II. Yazı işleri müdürü III. Zabıt katibi Yargılama faaliyeti süjelerinden hangisi veya hangileri yargı yetkisini fiilen kullanır?

Soru 2:

Somut uyuşmazlık hakkında yargılama yapan hâkim, yanlış (hatalı) karar vermiş ve bu karar süresi içinde kanun yoluna başvurulmadığından veya istinaf ve temyiz gibi olağan kanun yolu incelemelerinden geçerek kesinleşmişse, sözkonusu hataların ve eksikliklerin ağır olması halinde, mahkemenin kararına karşı aşağıdakilerden hangisine başvurulabilir?

Soru 3:

Bir hakkın varlığı, kapsamı ve sonuçları hakkında meydana gelen ve taraflarca sulh olmak suretiyle veya diğer barışçıl yollarla çözülmesi mümkün olmayan anlaşmazlığa ne ad verilir?

Soru 4:

Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmenin beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde açılabilecek dava aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan bir ayni haktır. Ayni hak olarak herkese karşı ileri sürülebilen mutlak bir etkiye sahiptir. Yukarıda tanımı verilen hak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi hakimin ret sebeplerinden birisi değildir?

Soru 7:

Görülmekte olan bir davanın tarafları veya çekişmesiz yargı işinin ilgilileri dışında bir başka kişinin, yargılamanın konusu olan hak veya şey üzerinde kısmen veya tamamen hak iddia ederek, yargılamanın taraflarına (davacı ve davalıya yahut ilgiliye) karşı aynı mahkemede dava açmasına ne ad verilir?

Soru 8:

I- Ergin (reşit) olup ayırt etme gücünü haiz bulunan gerçek kişiler (tam) dava ehliyetine sahiptirler. II- Tüzel kişiler ise dava ehliyetini yetkili organları veya bu organlarca tayin edilen iradi temsilcileri aracılığıyla kullanırlar. III- Dava ehliyetinin mevcudiyeti bir dava şartıdır. Dava ehliyeti ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Hakimlerin atanmaları, görevleri, görev yerleri ve özlük işleri, aşağıdakilerden hangisine göre düzenlenmektedir?

Soru 10:

Kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini eşitlik ve irade serbestisi esasına göre düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ................... adı verilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 11:

Mahkemelerin bağımsızlığını güvence altına almaya yönelik anayasada yer alan hususlardan hangisi doğrudur?

Soru 12:

Anayasaya göre, hakimler yargı faaliyetini yürütürken aşağıdaki hususlardan hangisine göre karar verirler?

Soru 13:

Medeni hukuktaki fiil ehliyetinin medeni usul hukukundaki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Maddî hukukun, bir hakkın birden fazla kişi tarafından kullanılmasını veya birden fazla kişiye karşı kullanılmasını zorunlu kıldığı hallerde, bu hak dava konusu yapıldığı zaman, o hakla ilgili birden fazla kişi arasında aşağıdakilerden hangisi oluşur?

Soru 15:

Özel hukuk alanına giren hukuki ilişkilerden kaynaklanan uyuşmazlıklar hangi yargı kolu tarafından çözüme kavuşturulur?

Soru 16:

Mahkemeler personel itibariyle hangi unsurlardan oluşur?

Soru 17:

I- Fer’i müdahil olmak, üçüncü kişiye, taraflardan birinin yanında ve onun yardımcısı olarak davada yer alabilme ve böylece, yapabileceği usul işlemleri sayesinde kendi hukuki yararını dolaylı şekilde koruyabilme imkanını verir. II- Delil tespiti yahut ihtiyati tedbir gibi geçici hukuki himaye yollarına müracaat edilmiş olmakla birlikte davanın henüz açılmamış olduğu yahut açılmış ve derdest olmakla birlikte tahkikat aşaması tamamlanarak kanun yollarına geçilen bir davada fer’i müdahale mümkün değildir. III- Müdahale talebinde bulunan üçüncü kişi, yanında katılmak istediği tarafı, müdahale sebebini ve bunun dayanaklarını belirten bir dilekçeyle mahkemeye başvurur. Müdahale dilekçesi, davanın taraflarına tebliğ edilir. Davaya fer’i müdahale ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Yasaklılık sebeplerinin varlığı halinde davadan çekilme kararını aşağıdakilerden hangisi inceleyip karara bağlar?

Soru 19:

Devletin teşkilatını, devlet ile bir başka devlet veya devlet ile bireyler arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarının bütününe ne ad verilir?

Soru 20:

Tarafların iddia ve savunmalarını dayandırdıkları vakıaların doğruluğu hakkında, mahkemenin delilleri inceleyerek bilgi ve kanaat edindiği aşama hangisidir?