logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Usul Hukuku

Soru 1:

Zabıt katiplerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114. maddesinde düzenlenen dava şartlarından biri değildir?

Soru 3:

"Türk hukukunda 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun tahkim hükümleri, bazı noktalarda ayrılmakla beraber, büyük ölçüde .......... Model Kanunu esas alınarak hazırlanmıştır." Verilen ifadedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi “takdirî delil” kategorisine dahil değildir?

Soru 5:

Dava konusu şeyin yok olması zarar görmesi gibi bir tehlike sözkonusu ise, bu şeyin mahkeme kararıyla muhafaza altına alınmasında hangi tedbir türü söz konusudur?

Soru 6:

Tahkim yargılamasında taraflarca ileri sürülmüş olmasına rağmen karara bağlanmamış bir konu kalması halinde taraflar hangi başvuru yöntemini kullanabilir?

Soru 7:

"....... gerekçeye ait herhangi bir açıklama yapılmadan, tarafların taleplerinden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında, açıkça, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterildiği karar kısmıdır." Verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi tahkimin nitelikleri arasında yer almaz ?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi pozitif hukukun kapsamına girmez ?

Soru 10:

Medeni yargılama hukuku davaları ilk derece mahkemelerinde görülmesi açısından ele alındığında iki usulün benimsendiği görülür bunlardan birincisi yazılı yargılama usulüdür ikincisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Kişinin kendisinin bir davayı takip edebilme ve usûl işlemleri yapabilme ehliyetine ne ad verilir?

Soru 12:

Tahkim sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Mahkeme tarafından verilen kararın, duruşmada hazır bulunan tarafa veya taraflara hâkim tarafından sözle bildirilmesine ne ad verilir?

Soru 14:

aile mahkemesinde görülmekte olan bir boşanma davasında, dava sonuçlanıncaya kadar çocuğun velayetinin geçici olarak eşlerden birine bırakılması, amacı bakımından ne tür bir ihtiyatî tedbirdir?

Soru 15:

Kanunlarda yer alan uyulması zorunlu hukuk kurallarına ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi geçici hukuki koruma tedbirleri arasında yer almaz?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi  Hukuk Muhakemeleri Kanununun 439. maddesinin 2. fıkrasının (a) ile (ğ) bentlerinde tahdidi şekilde sayılarak düzenlenen hakem kararlarının iptal sebepleri arasında yer almaz ?

Soru 18:

İptal davasının açılma süresi ne kadardır?

Soru 19:

Islahın davayı uzatmak veya karşı tarafı rahatsız etmek gibi kötüniyetli düşüncelerle yapıldığının anlaşılması aşağıdakilerden hangisine neden olur?

Soru 20:

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 412. maddesinin 1. fıkrasına göre, “Tahkim sözleşmesi, tarafların, sözleşme veya sözleşme dışı bir hukukî ilişkiden doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlıkların tamamı veya bir kısmının çözümünün hakem veya hakem kuruluna bırakılması hususunda yaptıkları anlaşmadır.” Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?