logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Anayasa Hukuku

Soru 1:

Bir kimsenin kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaması, mahkemelerin aşağıdakilerden hangisine karşı olan bağımsızlığını açıklamaktadır?

Soru 2:

Yürütme organının bir yönetmelik ya da bireysel işlem yapabilmesi için bir kanuna dayanması gerekirken, yasama yetkisinin kullanılmasında bu durumun söz konusu olmamasına ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yargı fonksiyonunun, yasama ve yürütme fonksiyonundan farklı olan özelliklerinden biri değildir ?

Soru 4:

Anayasanın ikinci kısmının birinci bölümünde yer alan temel haklar Anayasanın ikinci kısmının üçüncü bölümünde yer alan ekonomik haklar Anayasanın ikinci kısmının dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenebilir?

Soru 5:

1982 Anayasasının son haliyle, Türkiye’de uygulanmakta olan hükümet sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Anayasa değişikliği kanununun Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulması halinde değişikliğin kabulü için aranan asgari çoğunluk nedir?

Soru 7:

Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen kanunu, aşağıdakilerden hangisinin çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halk oyuna sunabilir?

Soru 8:

Türkiye'de adli yargı alanında içtihat birliğini sağlamakla görevli üst mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Anayasa, idari yargı alanında temyiz mercii olarak aşağıdakilerden hangisini öngörmüştür?

Soru 10:

Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yalnızca hangi kararlarına karşı yargı yolu açıktır.

Soru 11:

Tüzük Yönetmelik Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Anayasada yürütme organının düzenleyici işlemleri olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sayılmıştır?

Soru 12:

I.   Sosyal Faktörler II.  Teknolojik Gelişmeler III. Siyasal ve Ekonomik Faktörler IV. Dış Etmenler Yukarıdakilerden hangisi genel olarak anayasal değişmeye yol açan faktörler arasında sayılabilir?

Soru 13:

Bir anayasa değişikliği teklifi TBMM tarafından üye tam sayısının beşte üçü ile veya üçte kaçından az bir oyla kabul edilirse, Cumhurbaşkanı bunu Meclise geri gönderebilir ya da zorunlu olarak halk oyuna sunar?

Soru 14:

Maddi kritere göre yargı fonksiyonu ne anlama gelmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, anayasa yapımcılarının bir türü olan "teknisyenler" sınıfında yer almaktadır?

Soru 16:

Türkiye’de I.Meşrutiyete geçişi sağlayan 1876 Anayasası hangi anayasa değişikliği yöntemine örnek olarak gösterilebilir?

Soru 17:

On beş üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi’nin kaç üyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir?

Soru 18:

Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetiminde iptale karar verilebilmesi için mahkeme başkanı veya bir başkan vekilinin başkanlığında en az on üye ile toplanacak olan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun toplantıya katılan üyelerin kaçta kaç oy çokluğu ile karar vermesi şarttır?

Soru 19:

Milletvekillerinin hukukî durumu ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yanlış bir ifadeye yer verilmiştir?

Soru 20:

1982 Anayasasına göre anayasa değişikliğinin teklifinin kabulü Meclisin üye tam sayısının ne kadarının oyu ile mümkündür?