logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Anayasa Hukuku

Soru 1:

Kanunla açıkça düzenlenmiş konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Aynı konuyu düzenleyen bir kanun ile Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin farklı hükümler içermesi durumunda kanun hükümleri uygulanır. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenen bir konu hakkında TBMM'nin kanun çıkarması mümkündür. Olağan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur ?

Soru 2:

Vergi, benzeri mali yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştay kararları arasındaki uyuşmazlıklarda hangi yüksek yargı organının kararları esas alınır?

Soru 3:

Dayanışma Haklarına İlişkin Uluslararası Pakt Ön Tasarısı hangi yıl düzenlenmiştir?

Soru 4:

"Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez” maddesi kaçıncı maddedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi "Dayanışma Hakları"ndan biridir?

Soru 6:

Anayasa değişikliklerinin yargısal denetimi konusunda açık bir düzenleme öngörmeyen 1961 Anayasası döneminde Anayasa Mahkemesi kendini hangi konuda yetkili sayarak bazı anayasa değişikliklerini iptal etmiştir?

Soru 7:

1982 Anayasası'nda 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği aşağıdakilerden hangisine bir örnek olarak gösterilebilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hanisi yargı fonksiyonu için söylenemez ?

Soru 9:

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri, ret tarihinden sonra ne kadar zaman içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı yasama dönemi içinde yeniden verilemez?

Soru 10:

Anayasa’nın, bir kişi, kurul ya da temsili olmayan bir meclisçe “tepeden inme” (top-down) bir usulle kabul edilmesi biçiminde gerçekleşen yönteme ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisinden Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyesi olması beklenmez ?

Soru 12:

1982 Anayasası’nın ilk düzenlemesinde Anayasa Mahkemesi'nin  asıl ve yedek üye sayısı kaçtır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi demokratik devletin özelliklerinden değildir?

Soru 14:

Türkiye Büyük Millet Meclisi, kaç milletvekilinden oluşur?

Soru 15:

Anayasa Mahkemesince Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetiminde iptaline karar verilebilmesi için toplantıdaki üye sayısının hangi oranının oyu gerekir?

Soru 16:

Hâkimler ve savcılar azlolunamaz. Hâkimler ve savcılar altmış yaşını bitirinceye kadar hizmet görürler ve kendileri istemedikçe bu yaştan önce emekliye ayrılamazlar. Bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa, aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamaz. Anayasanın “hâkimlik ve savcılık teminatı”nı düzenleyen 139’uncu maddesine göre, yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yüksek yargı organlarından biri değildir ?

Soru 18:

Aşağıdaki seçeneklerde yer alan kavramlardan hangisi “insan hak­ları” ile aynı anlamda kullanılabildiği gibi, “bütün diğer haklardan yararlanmanın temeli olan hak­lar”, “anayasa ile tanınan hak ve hürriyetler” ya da “uluslararası sözleşmeler ve demokratik anayasalarla tanınmış hak ve hürriyetler”i ifade etmek için de kullanılabilmektedir?

Soru 19:

Adlîye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı nihai kararları ve hükümleri son merci olarak inceleyip karara bağlayan mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Kanun Teklifinin Görüşülmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?