logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi medeni hukukta, zarar verenin mal varlığından ifa etmesi gereken borcu ifade eder?

Soru 2:

Vekâlet, simsarlık ve komisyon gibi sözleşmeler hangi adla anılırlar?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi borç ilişkisinin kaynaklarından biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ifa engelidir?

Soru 5:

Bir avukat müvekkili olan Hasan’ın boşanma davasında Hasan’ın haklarını korumak yerine Hasan’ın davalı olduğu eşinin haklarını savunmayı seçmiştir. Bu durumda avukat vekalet sözleşmesinin hangi öğesini ihlal etmiştir?

Soru 6:

Sebepsiz (haksız) zenginleşmede zenginleşenin iade borcuna ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Gündelik alış veriş yaşamı gözlendiğinde, Borçlar Kanununda düzenlenen sözleşme tipleri dışında sözleşenler, yasada düzenlenmiş olan tiplerden tamamen ayrılarak yeni bir sözleşmesel ilişki oluşturabilecekleri gibi, yasadaki tiplerden yararlanarak yasada öngörülmeyen içerikte sözleşme akdedebilmektedirler. Bu zengin çeşitlilik içerisinde tipleştirmeye elvermeyen, farklı içerik ve özellikler gösterdiği için bir ölçüte bağlı olarak sınıflandırılan ve bundan dolayı da yasal düzenleme konusu yapılamayan bu gibi sözleşmelere ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Belirli süreli konut ve çatılı işyeri kiralarında bildirim yoluyla sözleşmenin sona erdirilmesinin düzenlendiği yeni TBK 347 nci maddesi birinci fıkrasının ilk cümlesine göre kiracı süresinin bitiminden en az kaç gün önce bildirimde bulunmazsa sözleşme uzatılmış olur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi irade bozukluğu hallerinin hüküm ve sonuçları arasında yer almaz?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yasal sözleşme yapma zorunluluğu hallerine örnek değildir?

Soru 11:

Alacağın devrinin geçerliliği için gereken şekil şartı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Alıcı ödeme süresi bir yıldan uzun veya belirsiz olan sözleşmelerde, malın devrine kadar her hangi bir zamanda cayma hakkını kullanabilmektedir? Bu durumda satıcı toplam alacağın en fazla % kaçı kadar cayma hakkı isteyebilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, bileşik eşyaya örnek olarak verilebilir?

Soru 14:

Borçlu tarafın birden çok kişiden oluştuğu durumlarda borçtan sorumluluk bakımından Türk Hukukunda kabul edilen temel ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi  konut ve çatılı işyeri konusunda ihtarsız ve süresiz, fakat yazılı bir bildirimde bulunmak suretiyle fesihin mümkün olduğu yasada sayılan olgulardan biridir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kefalet sözleşmesinin özelliklerindendir? I. Tek tarafa borç yüklemektedir II .Kefilin borcu feri bir borçtur III. Kefilin borcu tali bir borçtur

Soru 17:

Zeynep inşaat şirketi aracılığı ile almak istediği konut için satış vaadi sözleşmesi imzalamış ve konutun sahibi olmuştur. Fakat Zeynep satıcıya sözleşme gereği konut ödemelerini yapmamış ve satıcı mağdur olmuştur. Satıcının bu durumda Zeynep'in tapusuna aşağıdakilerden hangisini yapma hakkı bulunmaktadır?

Soru 18:

Alıcının satılanı deneyerek ve gözden geçirerek beğenmesi koşuluna bağlanmış satış türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Manevi tazminat kavramına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Soru 20:

Ali’nin, Baha ve Ceyda’ya 100 ödünç vermiştir. Baha ve Ceyda, Ali’ye müteselsil borçluluk açıklaması yapmıştır. Ali, alacağın tümünü onlardan herhangi birinden, örneğin Baha’dan isteyebilir. Kendisinden istemde bulunulan borçlu Baha borcun tümünü ifayla yükümlüdür. İstemle karşılaşan borçlu Baha, alacaklıdan, diğer borçlu Ceyda ile yaptıkları anlaşmaya göre kendisine düşen payı (kısmen) ifa ile borçtan kurtarılmasını isteyemez. Bu örnek olaya göre aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?