logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 2

Soru 1:

Eşyanın alışveriş yaşamana sokulabilir, değiş tokuş edilebilir ve para ile ölçülebilir bir değerinin olması, eşyanın hangi öğesini belirtmektedir?

Soru 2:

Hayvan tutucusunun sorumluluğu aşağıdaki sorumluluklarından hangisinin bir türüdür?

Soru 3:

Kişinin, başka kişilerin etkisi olmaksızın bağımsız olarak kararlar alabilmesi ve dilediği borç ilişkisini kurabilmesi aşağıdaki ilkelerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 4:

Borcun borçlu tarafının yerine üçüncü bir kişinin geçmesine ne deni?

Soru 5:

İş sahibi ücretin ödenmesinde temerrüde düşerse yüklenicinin ücret alacağı muacceliyet tarihinden itibaren kaç yıl içinde zamanaşımına uğrar?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinin geçerliliği nitelikli yazılı şekle tabidir?

Soru 7:

Aynı anda ifa söz konusuysa taraflardan biri kendi borcunu ifa etmedikçe ya da etmeyi teklif etmedikçe diğerinden alacağını talep ederse, karşı tarafın bu talebi yerine getirmekten kaçınma hakkına ne ad verilir?

Soru 8:

I- Kiralanan II- Kira parası (bedel) III- Tarafların anlaşması IV- Ödünç Yukarıdaki durumlardan hangileri kira sözleşmesiyle alakalı öğelerdir?

Soru 9:

Ormandaki bir ağacın yoncutularak odun yapılması ile zilyetlik ................... kazanılırken bu odunların satılması ile zilyetlik  ........................ kazanılmış olur. Yukarıdaki boşlukların doğru bir şekilde doldurulduğu şık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Hangisi ayni hakkın iradi kaybına girmez?

Soru 11:

Sebepsiz zenginleşme, haklı bir sebep olmaksızın bir kimsenin malvarlığının diğer bir kimsenin malvarlığı aleyhine artmasıdır (TBK 77/I). Yeni TBK 77 uyarınca, başkasının sadece malvarlığından değil, emeğinden haklı sebep olmaksızın zenginleşme de iadeye tâbidir. . Malvarlığında fiilen artış meydana getiren zenginleşme olumlu (müsbet) zenginleşme ve malvarlığının azalmasının önlenmesi ise olumsuz (menfi) zenginleşme olarak nitelenmektedir. Yani aktiflerin azalmaması ya da masrafı yapmadığı için pasiflerin artmamış olmasıdır. Bu bilgilere göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?

Soru 12:

Tüketim ödüncü (Karz) sözleşmesi ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Hukuk düzeni, önemli hukuksal sonuçlar doğuran bazı hukuksal işlemleri şekle tâbi tutmuştur. Aşağıdakilerden hangisi kaynak-larına şekillerden biridir?

Soru 14:

Kiralananın teslimden sonra ayıplı hale gelmiş olması durumunda kiracı aşağıdakilerin hangisi veya hangilerini seçenek olarak kullanabilir? I-   Ayıbın giderilmesini istemek. II- Kira parasından ayıpla orantılı indirim isteme hakkını kullanmak. III- Sözleşmeyi fesih etmek.

Soru 15:

Aşağıdaki ilkelerden hangisi borç henüz muaccel hale gelmeden önce, rehin konusu taşınırın mülkiyetinin rehinli alacaklıya geçeceği hakkında yapılan anlaşmaların geçersiz olacağını ifade eder?

Soru 16:

"Hukukun idesi olan adalete ulaşabilmesi için bazen somut olaylarınve insanların özellik ve ayrılıklarının tümünün dikkate alınması gerekebilir."Yukarıdaki ifadede, hukuki çerçevede hangi kavramdan söz edilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi bedensel bütünlük ihlâli (yaralanma) halinde ortaya çıkan zararın kapsamına girmez?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangileri irtifak hakkı türleri arasında yer almaktadır? I-Oturma hakkı II-Rehin hakkı III-Üst hakkı IV- Kaynak hakkı V-Taşınma yükü hakkı

Soru 19:

Aşağıdakilerin hangisi şekle uyulmamasının hükümleri arasındadır? 1- Şekle tâbi tutulan hukuksal işlemler mutlaka aranılan şekle uyularak yapılmalıdırlar. 2- Her hak gibi şekle aykırılığı ileri sürme hakkı da kötüye kullanılamaz. 3- Mümkünse şekle aykırı işlem tahvil yoluyla geçerli sayılabilir

Soru 20:

Önceden belirlenen şartlar altında ve önceden belirlenen yer ve zamanda hazırlar arasında en yüksek fiyatı verenle kurulan satış aşağıdakilerden hangisidir?