logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi borçlar hukukuna egemen olan ilkelerden biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi alacaklının, alacağının ifa edileceğine dair güven yaratma amacıyla yapılan ve güvence borcu doğuran sözleşmelerden biri değildir ?

Soru 3:

I. Satış sözleşmesi II. Ariyet sözleşmesi III. Bağışlama sözleşmesi IV. Kira sözleşmesi V. Trampa sözleşmesi Yukarıda verilen sözleşmelerin asli edim yükümlülükleri değerlendirildiğinde, hangi iki sözleşme diğerlerinden ayrılır?

Soru 4:

I. Destekten yoksun kalmadan dolayı zarar II. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zarar III. Kazanç kaybı IV. Fiili zarar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri, bedensel bütünlüğün ihlali (yaralanma) halinde doğan zararların kapsamında yer almaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bedensel bütünlük ihlâli (yaralanma) halinde zararın kapsamlarından biri değildir?

Soru 6:

Taşınmaz zilyetliğine yönelik tecavüze karşı idari korumaya ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Sebepsiz zenginleşmeden zenginleşen için doğan borç hangisidir?

Soru 8:

Herhangi bir zararın doğmasını önlemek için yeterli ve gerekli özen tedbirlerinin alınması hangi başlık altında değerlendirilir?

Soru 9:

I. Vekâletsiz işgörme, iş sahibinin (başkasının) yararına ise “gerçek vekâletsiz iş görme”den bahsedilir. II. Başkasının bir borcunu ödemek, baygın kazazedeye yardım etmek, ‘gerçek vekâletsiz işgörme’ kapsamında değerlendirilir. III. Gerçek vekaletsiz işgörmede, işgörenin karşılanmayan masraf alacağı bakımından haksız fiil hükümlerine başvurabileceği hükme bağlanmıştır. IV. Gerçek vekâletsiz iş görmeden doğan alacakların on yılda zamanaşımına uğrayacağı kabul edilmektedir. “Gerçek vekaletsiz işgörme” ile ilgili olarak yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi vekaletsiz iş görmenin öğelerinden biri değildir?

Soru 11:

Devlet memuru olan Ali’nin üst makamlarca görev yerinin başka bir il’e kaydırılması sonucu bulunduğu ildeki kiralamış olduğu dairenin sözleşmesi sonlandırmak için hangi yola başvurabilir?

Soru 12:

Karşılıklı iki tarafı oluşturan kişi ya da kişilerin belirli bir hukuksal sonuca ulaşmak üzere birbirine uyan irade açıklamalarıyla oluşturdukları hukuksal işleme denir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ihtarsız fesih nedeni sayılmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangi ikili eser sözleşmesinin öğelerindendir?

Soru 15:

Yaşamını resim yaparak ya da piyano çalarak elde ettiği kazançlarla sürdürmekte olan bir kişinin parmakları kopmuşsa bu ne türlü bir zararı ifade etmektedir?

Soru 16:

Bir mal ya da hakkın kökünü değil sadece onun kullanımını alacaklıya terk eden sözleşme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki tanımlardan hangisinde öneri (icap) tam ve doğru olarak tanımlanmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi edimin sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

Soru 19:

I. Kiracının aslî borçları kira parasını ödeme ve sözleşme sona erdiğinde kiralananı geri vermedir. II. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracıyı kira parasını zamanında ve düzenli olarak ödemeye zorlamak için ceza koşulu getiren anlaşmalar ve bu yönde olan hükümler, kesin hükümsüzdür. III. Kiracının geri verme borcu, kira sözleşmesinin sona ermesiyle doğar. Kira sözleşmesi kapsamında tarafların hakları ve borçları ile ilgili yukarıda yer alan önermelerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Malvarlığının aktifine dahil bir aynî hakkın bireysel olarak hem devren hem de tesisen kazanılması haline ne denir?