logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 2

Soru 1:

Aşağıdaki sözleşmelerden hangisi karşılıksız (ivazsız) bir sözleşmedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, Borçlar Kanununda düzenlenen özen sorumluluğu türlerindendir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi doğru ifanın gereklerinden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kefaletin türlerinden biri değildir?

Soru 5:

Sebepsiz zenginleşmeden zenginleşen için doğan borç hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi nisbilik ilkesinin istisnalarından biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kişiye verilen zararlarda tazminatın kapsamı belirlenirken dikkate alınan unsurlardan biri değildir?

Soru 8:

Yeni TBK’ya göre, hizmet sözleşmesi; bildirimin diğer tarafa ulaşmasından başlayarak, hizmet süresi bir yıla kadar sürmüş olan işçiler için kaç hafta sonra sona erer?

Soru 9:

Hangi durumda müteselsil sorumluluktan söz edilir?

Soru 10:

Aksine bir âdet ya da sözleşme hükmü yoksa ölçme, tartma, sayma gibi teslim giderlerinin satıcıya aitliği satıcının hangi yan borçlarıyla ifade edilir?

Soru 11:

I. İş sahibinin asli borcu, ücret ödemedir. II. Yüklenicinin ücret alacağı, muacceliyet tarihinden itibaren beş yıl içinde zaman aşımına uğrar. III. Tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. IV. İş sahibinin ayıp nedeniyle sözleşmeden dönebilmesi, ayıbın önemli olup olmamasına bağlı değildir. V. Eserin tesliminden sonra imkansızlaşmasının sonuçlarına yüklenici katlanır. Eser sözleşmesi ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi önceden tespit edilen yer ve zamanda, belirlenen şartlara göre, hazırlar arasında en yüksek teklifte bulunan kimseyle kurulan satıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi vekalet sözleşmesine göre müvekkilin borçları arasında yer almaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kanun gereği hükmen teslimle zilyetliğin devrinin yasaklandığı hallerden biridir?

Soru 15:

I. Vekâlet iç ilişkiye, temsil dış ilişkiye ilişkindir. II. Vekâlet, vekil için bir hukuksal yüküm (işgörme borcu) doğurur; temsil yetkisi ise, temsilciye bir hak (başkasının alanında hüküm ve sonuçlar doğuracak hukuksal işlem yapma hakkı) bahşeder. III. Vekâlet sebebe bağlı bir işlemdir; temsil yetkisi ise, hukuki sebepten bağımsızdır (soyuttur). Vekâlet sözleşmesi ile temsil karşılaştırıldığında yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aynî hakların, uzun süre kullanılmamakla zayıflamaması ya da ortadan kalkmaması hangi ilkesinin sonucudur?

Soru 17:

Haksız fiil sorumluluğu alanında kabul gören ikinci genel ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi vekâletin öğelerinden biri değildir?

Soru 19:

Satıcıdan açıklama istenen ya da dürüstlük gereği açıklama yapması gereken hallerde gereken satıcı yükümlülüğü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Hangi hallerde kira sözleşmesi sonra erdirilmektedir? I- Kira ilişkisine devamı çekilmez kılan önemli sebeplerin ortaya çıkması durumunda II- Yasal fesih bildirim sürelerine uyarak III- Herhangi bir anda sözleşmenin sona ermesini beklemeden sözleşmeyi fesih etmek