logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 1

Soru 1:

I. Yasal olarak, nişanlanmayan çift için saatin ya da saatin fiyatının erkeğe iade edilmesi gerekmez.II. Nişanlı olan çift için saatin ya da fiyatının erkeğe iade edilmesi gerekmez.III. Nişanlanmayan çift arasındaki ilişki yasal bir dayanağa sahiptir.IV. Nişanlı olan çift arasındaki ilişki yasal bir dayanağa sahiptir ve saatin veya fiyatının istenmesi durumunda hakim kararıyla erkeğe iadesi gerekir.Bir bayan ve bir erkek kendi gelenek-göreneklerine göre nişanlanmış bir başka çift ile tamamen aynı ilişki içindedir, ancak ilişkilerinde herhangi bir nişanlanma emaresi olmamıştır. Her iki ilişkide de erkek, bayana pahalı bir saat almıştır. Daha sonra her iki çiftin de araları bozulmuş ve sonuç olarak ayrılmışlardır. Bu olaya göre yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 2:

Aşağıdaki durumlardan hangisi, nişanlılık için diğerlerinden farklı bir kendiliğinden sona erme örneği teşkil eder?

Soru 3:

Yeni Medeni Kanun’da belirlenen yasal mal rejimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki evliliklerden hangisi yok hükmündedir?

Soru 5:

Eşler iş seçiminde aşağıdaki hangi durumu göz önünde bulundurmak zorundadır?

Soru 6:

Ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlıların evlenmeleri ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Eşlerin meslek ve iş seçimlerinde ve bunların yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde tutulması ilkesi Türk Medeni Kanunu'nda hangi madde ile düzenlenmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi belirli bir olaydan belirli olmayan bir olay için hâkim tarafından çıkarılan sonuca verilen addır?

Soru 9:

I. Evlilik birliği devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak yüz seksen gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. II. Evlilik dışında doğmuş olan çocuğun ana-babasının sonradan evlenmesiyle, çocuk evlilik içinde doğmuş sayılır. III. Başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz. IV. Babalık davası, ancak çocuğun doğumundan sonra açılabilir. Soybağı ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi aile hukukuna özgü temel ilkelerden değildir?

Soru 11:

Alt soyu bulunmayan bir murisin (miras bırakan) anne ve babası mirastan ne oranda pay alırlar?

Soru 12:

Kendisine mirasbırakan tarafından belirli mal bırakılan kişi tereke üzerinde hangi sıfatla hak sahibidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi karşı cinsten iki kişinin, diğer bir ifade ile bir kadınla bir erkeğin iradelerinin tam ve sürekli bir yaşam ortaklığı kurmak üzere, hukukun aradığı koşullara uygun olarak birleşmesinin tanımıdır?

Soru 14:

Resmi senetler ve siciller konusunda bazı durumlardan söz edilebilir. Bu anlamda aşağıdaki ifadeler incelendiğinde hangisinin uygun olmadığı söylenebilir?

Soru 15:

Eşler arasındaki mal rejimine ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Mirasçılık belgesinin verilebilmesi için mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak ne kadar bir süre içinde itiraz edilmesi gerekir?

Soru 17:

Küçüklerin evlat edinilmesinde aşağıdaki hallerden hangisinde ana ve babadan birinin rızası aranmaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi doktrinde yer alan evlenmenin hukuki niteliğini savunan görüşlerden biridir?

Soru 19:

Nişanlanma sona erince hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, hangi hükümler uygulanır?

Soru 20:

“Pozitif hukuku hukuk yapan temel etken, salt belirli bir yasama sü­recinden sonra konulmuş olması değil, gerçekleş­tirmeyi amaçladığı hukuk idesi yani adalet idesini oluşturmaktadır”. ifadesi hukukun hangi işlevini tanımlamaktadır?