logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 1

Soru 1:

Başkasına ait bir evde veya evin bağımsız bir bölümünde oturma hakkı sağlayan sınırlı ayni hak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi edinilmiş mal değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisinin tüzel kişiliği yoktur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi nişanlanmadan doğan hak ve yetkilerden biri değildir?

Soru 5:

“Belirli bir olaydan ya da varlığı bilinen bir olgudan, belirli olmayan bir olay ya da varlığı bilinmeyen bir olgunun çıkarılmasıdır.” olarak tanımlanan durum aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 6:

I. Medeni Kanunda aile, "dar anlamda" ve "geniş anlamda" olmak üzere, iki farklı anlamda kullanılmıştır. II. Medeni Kanunumuz dar anlamda aileyi “Evlilik Birliği” şeklinde ifade etmektedir. III. Geniş anlamda aile, ana, baba ve çocukların oluşturduğu topluluğu ifade eder. Aile kavramı ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 7:

I. Sadakat yükümlülüğü II. Diğer eşe maddi yardımda bulunma yükümlülüğü III. Diğer eşe manevi yardımda bulunma yükümlülüğü IV. Sır saklama yükümlülüğü Yukarıdakilerden hangileri eşlerin evlilik birliğinden doğan yükümlerindendir ?

Soru 8:

Kişi evlilik merasimi sırasında evlenmeyi hiç istemezken yanılarak evlenme memuruna olumlu beyan vermesi durumunda aşağıdakilerden hangisinin varlığından söz edilebilir?

Soru 9:

(A) babası (B)'Yi öldürmeye teşebbüs etmiştir. (B) (A)'yı mirastan yoksun bırakmıştır. (A)'nın (X), (Y) ve (Z) adında üç kızı bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Eşlerden birinin gaipliğine karar verilmesi halinde evliliğin durumu hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Velayet ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Boşanma davasına ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi "başkasına ait bir eşyayı kullanma ve eşyadan yararlanma hakkı veren sınırlı ayni hak" tanımının karşılığıdır?

Soru 14:

I. Yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir.  II. Eşler evlenmeden önce veya evlenmeden sonra aralarındaki mal rejimini seçme konusunda serbesttirler. III. Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir.  IV. Temsilci vasıtasıyla mal rejimi sözleşmesi yapılamaz. Mal rejimleri ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 15:

Aşağıda yasal mirasçılıkta derece sistemine hakim olan ilkelere dair verilen örneklerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Türk Medeni Kanunu'na göre eşler arasındaki yasal mal rejimi hangisidir?

Soru 17:

Sahip olunan hakkın kötüye kullanılması durumunda muhatap olunan kişinin zarar görmesi durumunda hakkını arayabilmesi için dava açabilmektedir. Bu durumdaki kişinin hangi dava türünü açabilme hakkı verilmiştir?

Soru 18:

Kendisinden uzun süredir haber alınamayan bir kişi hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için haber alınamama durumunun ne kadar süre ile devam etmesi gereklidir?

Soru 19:

Nişanlanmadan sonra taraflardan birinin cinsiyet değiştirmesi, nişanlılığı sona erdiren hangi sebebin oluşmasına yol açar?

Soru 20:

Eşler arasındaki mal rejimine ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?