logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 1

Soru 1:

Eşlerden biri birliği temsil yetkisini aşar veya bu yetkiyi kullanmada yetersiz kalırsa hâkim, 190. madde hükmünü uygulayarak, diğer eşin istemi üzerine temsil yetkisini kaldırabilir veya sınırlayabilir. İstemde bulunan eş, temsil yetkisinin kaldırıldığını veya sınırlandığını, üçüncü kişilere sadece hangi yol ile bildirebilir?

Soru 2:

Aşağıdaki istisnai durumların hangisinde artık değerin paylaşımında eşitlik ilkesine uyulmaz?

Soru 3:

(A) ölmüş. geriye (X) ve (Y) kalmıştır. Bu kişiler ne kadar süre içerisinde mirası reddedebilirler?

Soru 4:

"Evlenmenin geçerli olması hiçbir şekilde dini törenin yapılmasına bağlı değildir." hükmü Türk Medeni Kanunu'nun kaçıncı maddesinde yer almaktadır?

Soru 5:

"Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğer eşi terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir." Açıklaması verilen boşanma sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Resmi memur önünde yapılmayan evlilik sözleşmelerinin hukuki sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Zina halinde boşanma davası açma süresi aşağıdakilerden hangisinde doğru belirtilmiştir?

Soru 8:

Evlilik birliğinin korunabilmesi adına aşağıdaki durumlardan hangisi ciddi bir şekilde tehlikeye düştüğünde eşlerden her biri ayrı yaşama hakkına sahiptir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi edinilmiş mallardan biri değildir?

Soru 10:

"Mirasbırakanın birden fazla külli halef niteliğinde mirasçısının olması halinde, mirasçıların paylaşıma kadar oluşturdukları bu topluluğa ...... denir." cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 11:

Evliliğin şekli koşulları arasında yer alan aşağıdakilerden hangisi evlenmeden önce yapılan işlemlerden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi dürüstlük kuralının uygulama alanı değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi nişanlanmadan doğan hak ve yetkilerden değildir?

Soru 14:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi nişanlanma ehliyeti koşulunu açıklamaktadır?

Soru 15:

Kanser hastası 14 yaşındaki (A) ölmek üzeredir. Mirasının kendisi gibi hasta çocuklara geçmesini istemektedir. (A)'nın vasiyetname düzenleme hakkıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudu r?

Soru 16:

I. Nişanlanan tarafların iradeleri bozuk olmamalıdır,  II. Nişanlanan taraflar muvazaalı olmamalıdır,  III. Hata, hile, tehdit hallerinden biri bulunmamalıdır,  IV. Bir temsilci aracılığıyla gerçekleşmelidir. Nişanlanma sözleşmesinin gerçekleşebilmesi için yukarıdaki koşulların hangilerinin bulunması gereklidir?

Soru 17:

Karşıt cinsten iki kişinin, diğer bir ifade ile bir kadınla bir erkeğin iradelerinin tam ve sürekli bir yaşam ortaklığı kurmak üzere, hukukun aradığı koşullara uygun olarak birleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Ali ve Mine boşandıktan 6 ay sonra Mine bir bebek dünyaya getirmiştir.Ali evliyken eşinin hamile olduğundan habersizdir ve Ali ve Mine boşanana kadar beraber yaşamışlardır. Ali doğumu resmi olarak öğrendikten sonra bebekle soy bağını reddetmek isterse bunun hukuki süresi ne kadardır?

Soru 19:

Babalık davası ile aşağıdaki kalemlerden hangileri talep edilebilir? I. Doğum giderleri, II. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, III.  Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler

Soru 20:

Evli çiftlerin birlikte evlat edinebilmeleri için en az kaç yıl evli olmaları gerekmektedir?