logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medeni Hukuk 1

Soru 1:

Aşağıdaki durumların hangisinde, hukukun önünde kişiliğin bizzat kişinin kendisine karşı (içe karşı) korunması durumu oluşmamaktadır?

Soru 2:

Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmi veya el yazısı vasiyetname yapamayacak durumdaysa yapılacak şekli anlamda ölüme bağlı tasarruf işlemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Evliliğin mutlak butlanına ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi boşanmanın genel sebeplerinden biridir?

Soru 5:

Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilirler. Böyle bir durumda hakimin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, nişanlanmanın kendiliğinden sona erme sebepleri arasında yer alır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi nişanlılığı sona erdiren sebeplerden biri değildir?

Soru 8:

ı.Paylaşmalı ortaklık II. Edinilmiş mallara katılma III. Paylaşmalı mal ayrılığı IV. Mal ortaklığı Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Medeni Kanunda öngörülen mal rejimlerindendir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yasal mirasçılığın kaynağı olan dört tür bağdan biri değildir ?

Soru 10:

Eşlerden her biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir. Böyle bir durumda hakim aşağıdakilerden hangisini yapmaz?

Soru 11:

Eşlerin eşitliği ne ile güvence altına alınmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakil kişileredn hangisi için kısıtlanma sebebi bulunmaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi fiil ehliyetiyle hak ehliyeti arasındaki farklılıklardan biridir?

Soru 14:

Evlenme izin belgesinin geçerliliği ne kadar süre ile sınırlandırılmıştır?

Soru 15:

Evlilik birliğinin tüzel kişiliği vardır. Evlilik birliğinin kurulmasıyla birlikte eşler bakımından değiştirilemeyen hak ve yükümlükler ortaya çıkar. Evlilik birliğinin en önemli özelliklerinden biri eşlerin birlik içinde eşit statüye sahip olmasıdır. Eşlerden her biri, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir. Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdaki boşanma sebeplerinden hangisine dayanılarak açılan boşanma davası kusurlu eşin katılma alacağının azalması sonucunu doğurur?

Soru 17:

Ali ve Lale reşit olup evlenmek için başvuru dilekçesi vermişlerdir.Resmi nikah memuru başvuruyu inceleyip düğün salonunda şahitler eşliğinde rızalarını sorup nikahı kıymıştır. Nikahtan bir hafta sonra Ali'nin çalıştığı yabancı bir ülkede de bir ay önce evlendiği ortaya çıkmıştır. Bu durum ile ilgili hangi ifade doğrudur?

Soru 18:

I. Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. II. Nişanlanacak kişilerin ayrı cinsten olması gerekir. III. Nişanlanma için bir erkekle bir kadının karşılıklı olarak evlenme vaadinde bulunması gerekir. Yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri, nişanlanmanın kurucu unsurlarına işaret etmektedir?

Soru 19:

I. Eşler arasında gerçekleştirilecek hukuki işlemler dolayısıyla ortaya çıkan alacaklar bakımından zamanaşımı işlemez. II. Eşin önceden verilmiş yazılı rızası olmadıkça evli bir kişinin başka bir kişiye kefil olması, kural olarak mümkün değildir. III. Eşler birbirlerine karşı zorla yerine getirme (cebri icra) yoluna başvuramazlar. Eşlerin tarafı olduğu hukuki ilişkiler açısından, yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 20:

Nişanlılar arasında açılabilen; nişanlıların ana ve babaları veya diğer ilgililer tarafından açılamayacak dava aşağıdakilerden hangisidir?