Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Medeni Hukuk 1

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Kişiler hukuku, temelde kişiyi soyut bir şekilde ele alıp inceler. Bu çerçevede haksahibi olan kişilerin türlerini, ehliyetlerini, kişisel durumlarını, yakınlarıyla olan ilişkilerini,belli yer ile olan ilgilerini , kişiliğin başlangıcı, sona ermesi ve kişiliğin korunmasını düzenler.Yukarıda kişiler hukuku ile ilgili verilen bilgi dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi kişiler hukukunun temelini oluşturur?

Soru 2

Orta Zorluk

Kanunlarda kullanılan “muhik (haklı) sebepler”, “uygun miktar”, “uygun tedbir” gibi ifadeler aşağıdakilerden hangisine işaret eder?

Soru 3

Orta Zorluk

"__________ yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir." Yukarıdaki boşluğu aşağıdakilerden hangisi tamamlar?

Soru 4

Orta Zorluk

Yerleşim yeri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 5

Orta Zorluk

I. Erkeğin sonradan olan çocuğu ile bayanın babası arasındaII. Erkek ile bayanın babası arasındaIII. Erkeğin kardeşi ile bayanın kardeşi arasındaErkeğin eşinin ölümü sonucu sona eren bir evlilik için yukarıda verilen durumlardan hangisinde hısımlık söz konusu olur?

Soru 6

Orta Zorluk

Mahkeme kararıyla ergin kılınmaya ilişkin hangisi yanlıştır?

Soru 7

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi kişilik hakkına dışarıdan yapılan müdahalenin hukuka aykırılığını ortadan kaldıran nedenlerden biri değildir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aktif bir fiil ehliyeti olan kişi açık bir şekilde tanımlanmıştır fakat mevcut koşullardaki eksiklikler kişiyi ehliyetsiz kılmakta veya farklı ehliyet grubuna sokmaktadır. Buna göre aşağıda verilen ehliyet gruplarından hangisinin medeni hukukta yer almadığı söylenebilir?

Soru 9

Orta Zorluk

Mustafa arkadaşı Cenk'ten araba satın almış ve kendi aralarında Mustafa'nın Cenk'e parayı ne zamana kadar ödeyeceği ve paranın miktarını belirten bir senet imzalamışlardır. Mustafa'nın senetteki beyanına bağlı kalmaması durumunda bu şekilde imzalanan senetlerin adı ve geçerliliği aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 10

Orta Zorluk

Resmî bir makam veya kişinin katılımı olmaksızın düzenlenen senetlere ne ad verilir?

Soru 11

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi kişilik hakkına yönelik saldırı neticesinde maddi tazminat talep edebilmenin koşullarından biri değildir?

Soru 12

Orta Zorluk

I. Kanun II. İçtihadı Birleştirme Kararı III. Hakimin yarattığı hukuk IV. Örf ve adet hukuku V. Bilimsel görüşler Yukarıdakilerden hangisi medeni hukukun tali kaynakları arasında yer alır?

Soru 13

Orta Zorluk

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için, kaybolmanın üzerinden en az kaç yıl geçmelidir?

Soru 14

Orta Zorluk

"Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır” Soruda tanımı verilen karine aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi Medeni Hukukun asli kaynaklarından biridir?

Soru 16

Orta Zorluk

Bir kimsenin oturmakta olduğu, iş ve aile ilişkilerinin merkezi olan yer olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

Hukuka uygunluk hallerinin varlığı halinde kişilik hakkına saldırıdan söz edilemez. Aşağıdakilerden hangisi söz konusu hukuka uygunluk hallerinden biri değildir?

Soru 18

Orta Zorluk

I. Derneğin adıII. Derneğin amacıIII. Üyelik koşullarıIV. Gelir kaynaklarıV. Organları ve örgütüVI. Geçici yönetim kuruluYukarıdakilerden hangileri dernek kuruluşu tamamlandıktan sonra değiştirilemez nitelik taşımaktadır?

Soru 19

Orta Zorluk

(A) ve (B) boşanma protokolü düzenlemişlerdir. Protokolde (A)'nın (B)'nin evinde on yıl süreyle oturma hakkına sahip olacağı kararlaştırılmıştır. (A) protokole uygun olarak, oturma hakkının tapu siciline tescili için dava açmaya hazırlanmaktadır. Bu olay medeni hukukun hangi dalıyla ilgilidir?

Soru 20

Orta Zorluk

Hak ehliyeti bakımından geçerli olan ilkeler hangileridir?

Derse Dön