logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukukuna Giriş

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bir idari işlemdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi İstisnai Memurluğun tanımıdır?

Soru 3:

Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşları çalıştırılan işçilerin idare ile arasındaki ilişkiler aşağıda verilen bilgilerden hangisine göre düzenlenir?

Soru 4:

Görev ve unvanında değişiklik olmaksızın memurun belirli bir hizmet süresi ve yeteneğini göstermesi hâlinde aylıkça ilerlemesine ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi bir göreve layık olmayı, görevin gerektirdiği nitelikleri ve yetenekleri taşımayı ifade eder?

Soru 6:

İdari işlemlerle ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 7:

İzin ilkesi Bedel ilkesi yararlanmanın geçiciliği ilkesi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri kamusal mallardan özel yararlanmanın hukuksal rejimine egemen olan ilkelerdir?

Soru 8:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi istisnai memurluk kapsamı dışında kalmaktadır?

Soru 10:

Devletin siyâsal yapısını oluşturan görevliler dışında kalan ve kamu hukuku rejimine tâbi, aslî ve sürekli görevleri yürüten gerçek kişilere ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi memurun yükümlülüklerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi idarenin özel mallarına ilişkin özelliklerden biridir?

Soru 13:

Görev ve nitelik açısından özellik gösteren ve bu nedenle atanmalarında, yükseltilmelerinde ve diğer hak ve yükümlülüklerinde özel hükümlere tabi tutulan memurluk kadrolarına ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bir idari işlemin hangi devlet organı tarafından yapıldığını belirleyen tasnif türüdür?

Soru 15:

Mecliste çalışan bir kamu görevlisinin özlük işlerine ilişkin bir işlem aşağıdakilerden hangisi kapsamına girer?

Soru 16:

“Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idâre esaslarına göre yürütülen aslî ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler” memurdur. Söz konusu memur tanımlaması hangi kanuna göre yapılmıştır?

Soru 17:

Memurların yaptıkları hizmetler için gerekli bilgilere ve yetişme koşullarına uygun biçimde, kendi sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânına sahip olmaları aşağıdaklerden hangisini ifade eder?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi emniyet hizmet sınıfına girmez?

Soru 19:

Yönetim kurulu kararları, genel kurul kararları ve belediye meclisi kararları gibi, birden fazla kamu görevlisinin bir araya gelerek müzakere yaptıktan sonra aldıkları kararlara veya yaptıkları işlemlere, ne ad verilmektedir?

Soru 20:

Kanun Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Yönetmelik Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ile kamu tüzel kişiliği kurulması mümkündür?