Devlet ya da diğer kamu tüzel kişileri tarafından ya da bunların gözetim ve denetimleri altında, ortak gereksinimleri karşılamak ve kamu yararını sağlamak için topluma sunulmuş bulunan sürekli ve düzenli etkinliklere ne ad verilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Kamu Hizmeti
İdarenin özel hukuk sözleşmeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: A) S¸artnameler, doğrudan doğruya ida^re tarafından tek yanlı olarak düzenlenirler. Dolayısıyla, sözleşmeciler şartnamelerin hazırlanmasında ida^re ile pazarlık yapma şansına sahip değildirler.
Ortak gereksinimleri karşılamaya yönelik bir özel girişim faaliyetin kamusal mallar üzerinde yürütülmesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Virtüel kamu hizmetleri
Aşağıdakilerden hangisi bir kolluk makamı değildir?
Doğru Cevap: E) Genelkurmay başkanlığı
İdârenin imtiyaz sahibinin hiçbir kusuru olmasa dahi, hizmet ve kamu yararının gerektirmesi nedeniyle, sözleşmeyi tek yanlı feshettiğinde, imtiyaz sahibinin zararını tamamen gidermek zorunda olmasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Rachat
Herhangi bir kamu hizmetinin imtiyaz usulüyle görülmesi söz konusu olduğu zaman, bu hizmetten yararlananlardan alacağı ücret karşılığında ve kendi kâr ve zararına, söz konusu hizmetle ilgili işletmenin bir özel kişi tarafından kurulmasını ve belli bir süre işletilmesini konu alan, idâre ile kamu hizmetini yürütecek özel hukuk tüzel kişisi (anonim şirket) arasında yapılan idârî sözleşmeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) İmtiyaz sözleşmesi
Anlaşma metninde tarafların irâdelerini simgeleyen imzalarının bulunması gerekir. Anlaşma, Doğrudan doğruya idâre tarafından tek yanlı olarak düzenlenirler. Anlaşma için üçüncü kişiler iptal davası açamazlar. Anlaşmacı, anlaşmaların hazırlanmasında idâre ile pazarlık yapma şansına sahip değildirler. Anlaşma, iki yanlı bir işlem olarak sübjektif bir hukuksal durum oluşturur. Yukarıda idarenin sözleşmeleri bölümlerinden anlaşma ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) I, III ve V
Aşağıdakilerden hangisi doğrudan siyasi denetim yollarından biri değildir?
Doğru Cevap: E) Sayıştay aracılığıyla yapılan denetim
Aşağıdakilerden hangisi fiilî yolun özelliklerinden değildir?
Doğru Cevap: E) İdâre, fiilî yolla bireylere verdiği zarardan şahsi açıdan sorumludur.
İktisadi, sınai ve ticari kamu hizmetlerini veren kamu kurumlarıyla bu hizmetlerden yararlanmak için kişilerin yaptığı sözleşmelere ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: B) Abonman sözleşmesi
İdârenin sözleşmelerinin yapılmasında ve uygulanmasında uyulacak koşulları belirleyen belgeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Şartname
Aşağıdakilerden hangisi (atipik) isimsiz idari sözleşmelere örnektir?
Doğru Cevap: E) İşletme hakkı sözleşmesi
Belediyelerin kolluk makamı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Belediye meclisi
İktisadî, malî, hukukî, sosyal ve siyasal nedenlerle milli ekonomi içerisinde kamu kesimi faaliyetlerinin sınırlandırılmasına veya tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan uygulamalara ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Özelleştirme
İdârenin kamu yararını gerçekleştirebilmesi için özel kişiler karşısında sahip olduğu üstün yetki ve ayrıcalıklara ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Kamu Gücü
Düzenleyici Önleyici Durdurucu Yukarıdakilerden hangisi veye hangileri idârî kolluk niteliğindedir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Bir ülkede eğitim faaliyetlerinin idare tarafından bedelsiz olarak yurttaşlara sunulması kamu hizmetinin hangi özelliğini yansıtır?
Doğru Cevap: D) Bedelsizlik İlkesi
Adlî Kolluk Yönetmeliğinin 12. maddesine göre aşağıdakilerden hangisi adlî kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülebilmesi amacıyla, adlî kolluk görevlilerince ifa edilen adlî işlemleri her zaman denetler?
Doğru Cevap: A) Cumhuriyet savcıları
Toplumun ortak ihtiyacı devam ettikçe kamu hizmeti de devam edecektir denildiğinde bize aşağıdakilerden hangi ilkeyi anlatmaktadır?
Doğru Cevap: A) Süreklilik, Kesintisizlik ve Düzenlilik İlkesi
Aşağıdakilerden hangisi idârenin özel hukuka göre yaptığı sözleşme türlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: D) 2010’dan itibaren yapılan yap-işlet sözleşmeleri