logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukukuna Giriş

Soru 1:

I. Konu yönünden yetkisizlik II. İşlev gaspı III. Fiili memurluk Yukarıda verilen sakatlıklardan hangisi, ilgili idari işlemin yokluğu sonucunu doğurur?

Soru 2:

DMK'ya göre, özel bir meslek bilgisine ve uzmanlığa gerek gösteren, geçici işlerde ve zorunlu durumlara özgü olmak üzere kullanılan kamu personeline ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi geniş anlamd kamu görevlilerinin sınıflandırılmasında kullanılan ölçütlerden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi memur alımında uygulanan genel koşullardan biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi mal varlığını oluşturan kısımlardan biridir?

Soru 6:

İdari açıdan özellik taşıyan bazı hizmetlere, yine îdâri sebeplerle ana personel rejimine bağlı kalınmaksızın memur atanabilme imkanı sağlayan kadrolara ne ad verilmektedir?

Soru 7:

Aşağıda verilen mesleklerden hangisi dar anlamda kamu görevlileri kavramı kapsamında değerlendirilmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi "Adsız Düzenleyici İşlem" türlerinden biridir?

Soru 9:

I. (M)’nin içinde bulunduğu memurluk statüsü, istisnai memurluk olarak ele alınmaktadır. II. (M)’nin statüsü, idarenin geniş takdir yetkisine sahip olması nedeniyle, atamalarda daha güvenceli kabul edilmektedir. III. Vali (M) ile Lahey Büyükelçisi (L), istisnai – genel memurluk ayrımında farklı taraflarda bulunmaktadır. K şehrinde vali olarak görev yapmakta olan (M)'nin içinde bulunduğu memurluk statüsü ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

Memur olmanın kişinin isteğine bağlı olması, hiç kimsenin isteği dışında memur olmaya zorlanamamasına ne ad verilir?

Soru 11:

Memurlar, sözleşmeliler ve işçiler şeklinde kamu kesiminde çalışan görevlileri üç grupta toplayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Devletin özel mülkiyetindeki bir malın, orta malı veya hizmet malı hâline getirilmesi ya da bir kamusal malın, bir kamusal mal kümesinden diğerine geçirilmesi işlemine ne denir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi zorunlu olarak göreve alınan kamu görevlilerindendir?

Soru 14:

I.   Milli Güvenlik Kurulu II.  Danıştay III. Milli Eğitim Bakanlığı IV.  Milli Savunma Bakanlığı V.   Cumhurbaşkanlığı Yukarıda verilenlerden hangileri icracı birimler arasında yer alır?

Soru 15:

Aşağıdaki işlem türlerinden hangisi b ir katılma işlem yapması konusunda idareye yapılan başvuru üzerine idarenin herhangi bir cevap vermemesi durumunu ifade eder?

Soru 16:

A üniversitesinin rektörü, üniversitenin mali güçlükler yaşadığını bu sebeple bundan sonra yalnızca doçent ve profesör kadrosundaki öğretim üyelerine bilgisayar ve sarf malzemesi sağlayabileceğini ifade etmiştir. Yukarıdaki örnek Türk İdare Teşkilatına hakim olan genel ilkelerden hangisinin sakıncaları arasında yer alır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi idari işlemin özelliklerinden biri değildir?

Soru 18:

Kişinin kendisi hakkında atama, seçim veya sözleşme yapılmadan fiilen idâre adına işlem yapması durumuna ne ad verilir?

Soru 19:

İdârî vesayetle hiyerarşinin karşılaştırılmasında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 20:

"Kamu hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak üzere memurun atandığı belirli yetki, hak, ödev ve sorumlulukla donatılmış görev yeri" şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?