logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İdare Hukukuna Giriş

Soru 1:

İmtiyaza konu olan kamu hizmeti işletmesinin, kamu hizmeti imtiyaz sözleşmesindeki öngörülen koşullar çerçevesinde idâre tarafından satın alınmasına ne ad verilir?

Soru 2:

Herhangi bir kamu hizmetinin imtiyaz usulüyle görülmesi söz konusu olduğu zaman, bu hizmetten yararlananlardan alacağı ücret karşılığında ve kendi kâr ve zararına, söz konusu hizmetle ilgili işletmenin bir özel kişi tarafından kurulmasını ve belli bir süre işletilmesini konu alan, idare ile kamu hizmetini yürütecek özel hukuk tüzel kişisi (anonim şirket) arasında yapılan idarî sözleşmeye ne ad verilir?

Soru 3:

İdârenin imtiyaz sahibinin hiçbir kusuru olmasa dahi, hizmet ve kamu yararının gerektirmesi nedeniyle, sözleşmeyi tek yanlı feshettiğinde, imtiyaz sahibinin zararını tamamen gidermek zorunda olması, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kamu hizmetinin ögelerinden biri değildir?

Soru 5:

İmtiyaz ile ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi polis teşkilatının bağlı olduğu bakanlıktır?

Soru 7:

Devlet ve bazı kamu tüzel kişileri tarafından tahvil, bono gibi isimlerle çıkarılan senetler karşılığında halktan borç para alınmasını sağlayan idârî sözleşmelere ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu makamdır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kolluk yetkisinin kullanışındaki ilkelerden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi idarenin özel hukuka göre yaptığı sözleşme türlerinden biridir?

Soru 11:

I. İdari denetim II. Siyasi denetim  III. Mahkemelerce denetim Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Türk Hukukunda idarenin yargı dışı denetimi yolları arasında gösterilemez?

Soru 12:

Yargısal denetim sonucunda kesinleşen bir hükme karşı nasıl bir başvuru yapmak mümkündür?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kamu hizmeti türlerinden değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kolluk alanındaki birel işlemlerden biri değildir?

Soru 15:

Kolluk önlemleriyle amaçlanan hedef ile bu hedefe ulaşmak için kullanılan araçlar arasında bir oran olmasını ifade eden ilkeye ne ad verilir?

Soru 16:

I.   Eda davası II.  İptal davası III. Tespit davası IV.  Tam yargı İdârî sözleşmelerden kaynaklanan hukuki sorunlara yukarıda verilen davalardan hangileri uygulanır?

Soru 17:

Kural olarak bir idârî işlemi yapmaya yetkili makamın o işlemi kaldırmaya veya değiştirmeye de yetkili olmasına ne denir?

Soru 18:

Ölçülülük ilkesi gereğince olağanüstü durumlarda kullanılması gereken bir yetkinin, olağan durumlarda kullanılmasının hukuka aykırılığı hangi kolluk yetkisinin sınırları ile ilgilidir?

Soru 19:

Tarafların iradesi dışında ortaya çıkan, önceden öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan, sözleşmenin yerine getirilmesini engelleyen dış kaynaklı olaylara ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi genel idari kolluk faaliyetlerini yerine getirenlerden biri değildir?