logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İdare Hukukuna Giriş

Soru 1:

Birden çok kişinin aynı borçtan dolayı borçlu oldukları zincirleme borç ilişkisinde her borçlunun söz konusu o borcun kendine düşen payı kadar değil, borcun tamamından sorumlu olması hâline ne ad verilir?

Soru 2:

İdârî kamu hizmetleri karşısında bireyler, genel olarak kamusal objektif bir hukuki duruma sahiptirler. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 3:

Kamu hizmetleri ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Eskişehir'de içkili lokanta açılabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin izni gereklidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi DMK'da öngörülen sınıflardan değildir?

Soru 6:

İdârî polis Adlî polis Sosyal polis Siyasi Polis Öncüllerden hangisi veya hangileri 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, 8. maddesinde göre idâre tarafından yürütülen kolluk faaliyetidir?

Soru 7:

Kamu kurumu niteliğindeki meslek teşekküllerinin sundukları kamu hizmetleri hangi tür kamu hizmetlerine örnektir?

Soru 8:

"İdârî kolluğun, kamu düzenini korumak için görevalanında şüpheli gördüğü tutum ve davranışlaramüdahale etmesi ancak şüpheligörülen her duruma da müdahale etmemesi gerekir.Müdahale edilmesi için şüphenin belirli bir yoğunlukta olması gerekir". Bu durum kolluk yetkisine hakim olan ilkelerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 9:

.................., bir özel kişinin idareyle yaptığı sözleşme gereğince, idareye ödeyeceği belirli bir ücret karşılığında kamu hizmetini kendi kar ve zararına işletmesi usulüdür. Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Kamu hizmetinin önceden kararlaştırılan belli bir bedel karşılığı özel hukuk kişisi tarafından yürütülmesi usulüne ne ad verilir?

Soru 11:

İdarenin sözleşmelerinden kaynaklanan davalar ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

"Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. " ifadesi aşağıdakilerden hangisi için geçerlidir?

Soru 13:

Kamu hizmeti görülüş usullerinden imtiyaz sözleşmesinde aşağıdakilerden hangisi idarenin sahip olduğu haklardan değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi idari sözleşmelerin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 15:

I. Temel hak ve özgürlükler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. II. Bir hakkın veya özgürlüğün sınırlanmasında kullanılan aracın, sınırlamayla ulaşılmak istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli, amaç için zorunlu ve gerekli olmalıdır. III. İdari kolluğun hak ve özgürlüklere müdahale edebilmesi için bir davranış veya olayın ya da faaliyetin kamu düzenini bozacağı konusunda ciddi kanıtlar veya işaretler olmalıdır. IV. Müdahale edilmesi için şüphenin belirli bir yoğunlukta olması gerekir. V. İdare, kişilerin özgürlüklerini kısıtlayacak biçimde, kaynağını yasalardan almayan bir yaptırım uygulayamaz. Yukarıdaki ifadelerden hangisi kolluk yetkisinin kullanılışının hukukilik ilkesine dayanacağını ifade etmektedir?

Soru 16:

İdarenin kamu yararını gerçekleştirebilmesi için özel kişiler karşısında sahip olduğu üstün yetki ve ayrıcalıklara ne ad verilir?

Soru 17:

Hizmet yararına fesih yetkisi Şahsen ifa yetkisi Yaptırım uygulama yetkisi Tazminat isteme hakkı Yukarıdakilerden hangileri sözleşmelerde idâreye tanınan hak ve yetkilerdendir?

Soru 18:

İdârenin kamu yararını gerçekleştirebilmesi için özel kişiler karşısında sahip olduğu üstün yetki ve ayrıcalıklara ne denir?

Soru 19:

Bir özel hukuk kişisine devlet tüzel kişisi adına imtiyaz verme yetkisi kime aittir?

Soru 20:

Bir ida^ri^ işlemin hukuk düzeninde yapacağı değişiklik hangi unsur ile ifade edilir?