logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukukuna Giriş

Soru 1:

Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hâllerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbir aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kamusal malların özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

İl halkının mahalli^ müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, ida^ri^ ve mali^ özerkliğe sahip kamu tüzel kişisine ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdaki şıklarda verilenlerden hangisi düzenleyici denetleyici kamu kurumları arasında yer alır?

Soru 5:

Hangisi geniş anlamda kamu görevlisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türk İdâresinin örgüt türlerinden değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi dar anlamda kamu görevlisi kapsamına girer?

Soru 8:

Hizmetle ve görevle doğrudan doğruya ya da dolaylı hiçbir ilgisi olmayan, hukukun kamu görevlisi olsun ya da olmasın herkese yüklediği genel ödevlere aykırı eylem ve davranışlara ne ad verilir?

Soru 9:

İda^renin bütünlüğünü sağlamak amacıyla, merkez konumundaki kamu tüzel kişisinin yerinden yönetim kuruluşları üzerinde sahip olduğu denetim yetkisine ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi merkezden yönetimin sakıncalarından değildir?

Soru 11:

İdârenin tek yanlı iradesi ile hukuki sonuçlar doğuran, kurucu, yenilik doğurucu, icrai-îdâri işlemi aşağıdakilerden hangisi için doğru bir ifadedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kural işlemlerin özelliklerinden biridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bir idari işlemin sona erdirici nedenler arasında yer alır? I. Hukuki nedenler II. Fiili nedenler III. Kendiliğinden sona ermesi

Soru 14:

Vergi tarh ve tahakkuk işlemleri ne tür idari işlemlerdir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetimin sakıncalarından biri değildir?

Soru 16:

Devlet teşkilatı içinde bulunan Devlet veya kamu tüzel kişiliğine sahip ida^relerin kendi alanlarını ilgilendiren kanunların uygulanmasını sağlayan veya kendi ida^relerinin çalışma yöntemlerini düzenleyen hukuk kurallarına ne ad verilir?

Soru 17:

Kural olarak bir idârî işlemi yapmaya yetkili makamın o işlemi kaldırmaya veya değiştirmeye de yetkili olması ilkesine ne denir?

Soru 18:

İdârî işlemlerin, doğurdukları hukuksal sonuca göre kendi aralarında yapılan tasnife, maddî açıdan tasnif denmektedir. Bu tasnife göre idari işlemler dörde ayrılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu tasniften biri değildir ?

Soru 19:

Devlet Memurlarının adaylık süresi en fazla kaç yıl olabilir?

Soru 20:

Aşağıdaki kamu görevlilerinden hangisinin ceza kovuşturmasında yetkili ve görevli mahkeme Yargıtay'ın ilgili ceza dairesidir?