logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdare Hukukuna Giriş

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi idâreye mal veya hak kazandıran en önemli kamusal yöntemlerden biri değildir?

Soru 2:

"Kamu konutu tahsis edilen kamu görevlisinin ölmesi, tahsis işlemini sona erdirir." Yukarıda verilen örnek, idari işlemlerin sona erme sebeplerinden hangisine girmektedir?

Soru 3:

Adaylık süresi içinde veya sonunda görevine son verilen aday memurlar kaç yıl içinde memurluk için başvuruda bulunamazlar?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi idârenin malvarlığını meydana getiren kısımlardan biri değildir?

Soru 5:

I. İdarenin asli ve sürekli kamu hizmetleri ancak memurlar ve diğer kamu görevlileri tarafından yürütülebilir. II. Kamu hizmetine bağlanmış bir görevin asli ve sürekli olması demek, o görevin kadroya bağlanmış olması anlamına gelir. III. Asli ve sürekli kamu hizmetlerinde bir kadroya bağlı olarak çalıştırılanlar ile idare arasındaki ilişki, yasal bir statü ilişkisidir. Devlet memurluğu ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

I. Kural olarak bir idârî işlemi yapmaya yetkili makamın o işlemi kaldırmaya veya değiştirmeye de yetkili olmasıdır. II. İdârî işlemin yapılması sırasında izlenen şekil ve usul kurallarının o işlemin değiştirilmesi veya kaldırılması sırasında da izlenmesi ilkesidir. III. İdârenin kuruluş ve örgütleriyle bir bütünlük teşkil etmesidir. IV. Aynı tüzel kişilik içerisindeki birimler ve merkezi idârenin başkent ve taşra örgütleri arasında kurulan sıralı hukuki bağdır. Yukarıda tanımları yapılan kavramlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sırayla verilmiştir?

Soru 7:

Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesine ne ad verilir?

Soru 8:

Doğrudan doğruya herkesin ortak yararlanmasına doğal nitelikleri gereği açık olan mallara ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi doğal kamusal mallardır?

Soru 10:

Memurların yer değiştirme suretiyle atanmalarında başka yerdeki göreve atananların kaç gün içinde işe başlamaları gerekir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, yürütmenin (idarenin) idari işlemlerine örnek olarak gösterilebilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi devlet memurlarının ödev ve yükümlülüklerinden biri değildir?

Soru 13:

'Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesi' şeklinde somutlaşan disiplin cezası, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 14:

Sermaye Piyasası Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ve Rekabet Kurulu gibi kurumlar faaliyetlerine göre kamu kurumları sınıflandırmasında aşağıdakilerden hangisine girerler?

Soru 15:

Aiağıdakilerden hangisi memurluğu sona erdiren nedenler arasında değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, karma işlemler arasında yer almaktadır?

Soru 17:

I. Memur II. Diğer kamu görevlisi III. Sözleşmeli Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Anayasada öngörülen kamu görevlilerindendir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "süreli kamu görevlileri”ne örnektir?

Soru 19:

İdari işlemden etkilenecek kişinin sonucu kabul edip etmemesinin bir önemi yoktur. Bu husus, idari işlemin özelliklerinden hangisine işaret etmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi idari işlemlerin özelliklerinden biri değildir ?