logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İnfaz Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kadın hükümlüleri nitelendirmek için kullanılmaktadır?

Soru 2:

I. İnfaz kurumuna kabul aşamasında tıbbi muayene II. Düzenli olarak ayakta muayene III. Acil durum bakımı yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri sağlık hakkının sağlanabilmesi bakımından her infaz kurumunda asgari olarak bulunması gereken özellikler arasında yer almaktadır?

Soru 3:

İnfaz kurumlarında güvenli biçimde yaşam tedbirleri alınmalıdır. İnfaz kurumlarından hükümlülerin kaçmalarını engelleyici tedbirler alınmalıdır. İnfaz kurumlarında hükümlülerin düzenli yaşam sürmelerini sağlayacak tedbirler alınmalıdır. İnfaz kurumlarında hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini sağlayacak tedbirler alınmalıdır. Yukarıda bahsi geçen ilkeler aşağıdakilerden hangisi ile doğrudan ilgili ilkelerdir?

Soru 4:

Aşağıda ceza ve amaçları ile ilgili verilen bilgilerden hangisine ulaşılamaz?

Soru 5:

I. Ceza geri alınamaz olmalıdır. II. Ceza devlete az yük getirmelidir. III. Ceza suçlu için etkili olmalıdır. yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri cezanın nitelikleri arasınadır?

Soru 6:

I. Ahlaki eğilimleri II. Suça bakış açıları III. Hükümlülük süreleri yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri hükümlülerin gözlem ve sınıflandırılmasında kullanılan esaslar arasındadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, CGTİHK m.24/1'e göre hükümlülerin ayrıldığı gruplardan biri değildir?

Soru 8:

İnfaz hukukunun konusu ve kapsamı hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

I. Hükümlünün geçmişi II. Suçluluk nedeni III. Suç sicili IV. Fizik yeteneği ve ruhsal yapısı Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bireyselleştirilmiş iyileştirme programlarında gözetilecek ölçütlerdendir?

Soru 10:

CGTİHK m.24/2 kaç gruba ayrılmaktadır?

Soru 11:

“İyi bir cezaevinde bulunması gereken yedi temel ilke vardır. Bunlar: ıslah, sınıflandırma, cezaların çeşitlendirilmesi, zorunlu ve hak, cezaevi eğitimi, tutukluluğun teknik denetimi ve ek kurumlar ilkeleridir.” Bu ilkeleri belirleyen kişi aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 12:

Tekerrür hâlinde işlenen suçtan dolayı koşullu salıverilmeden yararlanabilmek içinse mahkûm olunan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuz dokuz yılını çekmek gerekir (CGTİHK m. 108). Yine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar ancak .............. yılını çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanabilir (CGTİHK m. 107/2). Bununla birlikte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı verilmişse bu süre ................ yıldır (CGTİHK m.107/4). Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangileri gelmelidir ?

Soru 13:

I. Başkalarının işine karışma, kendi işinle ilgilen. II. Soğukkanlı ol ve duygusal açıdan kendini kontrol et. III. Diğer hükümlülerden çıkar sağlamaya çalışma. yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri cezaevlerinde geçerli olan alt kültürün önemli kuralları arasındadır?

Soru 14:

Hükümlülerin görüş süreleri kaç saatten fazla olacak şekilde belirlenemez?

Soru 15:

Müebbet hapis cezası da zamanaşımı yönünden özellik gösterir: Dava zamanaşımı, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ................ yıldır (TCK m.66/1-b). Öte yandan, TCK’nın İkinci Kitabının Dördüncü Kısmı’nda yazılı müebbet cezasını gerektiren suçların yurt dışında işlenmesi hâlinde dava zamanaşımı uygulanmaz (TCK m.66/7). Ceza zamanaşımı ise müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ...................... yıldır (TCK m.68/1-b). Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangileri gelmelidir ?

Soru 16:

Cezaevi idaresinin uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkûm edilmiş olan hükümlülere, bu hükümlülerin ömür boyu hapis ve diğer uzun süreli mahkûmiyetin zarar verici etkileriyle başa çıkabilmeleri için özel bir özen göstermesi gerekir. Tavsiye kararı uyarınca aşağıdakilerden hangisi bu amaçla yapılacak davranışlardan biri olamaz?

Soru 17:

I. Maktu para cezası II. Alt ve üst sınırları belirlenmiş para cezası III. Nisbi para cezası 765 s. TCK tarafından da kabul edilen klasik sisteme göre hâkim yasanın saptadığı sınırlar çerçevesinde belirlediği meblağı para cezası olarak hükmeder. yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri para cezası türlerindendir?

Soru 18:

Hükümlünün bireysel varlığını sürdürmek anlamında ona sosyal, psikolojik ve kültürel bir destek sağlanması ve uygulanacak rejimin bu anlayışa göre belirlenmesine ne ad verilir?

Soru 19:

Cezalandırmanın tarihsel süreci incelendiğinde hangi yüzyılda bedensel cezaların yerine ruhsal cezalar verilmeye başlanmıştır?

Soru 20:

Aşağıda infaz hukuku ile diğer hukuk dalları arasındaki ilişkiler verilmiştir. Bu ilişkilerden hangisi CMUK’de bulunan cezaların infazına ilişkin m.395-405’deki düzenlemelerin artık 5237 s. CGTİHK’da yer alması ile büyük ölçüde zayıflamıştır.