logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Damga Vergisi Ve Harçlar Bilgisi

Soru 1:

Yasaya ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların aslı 1,00 Türk lirasından fazla maktu ve nispi vergiye tabi olanlarının resmî dairelere ibraz edilecek özet, suret ve tercümelerinden 2018 yılında ne kadar maktu damga vergisi alınacağı öngörülmüştür?

Soru 2:

İstihkaktan kesinti yapmak suretiyle damga vergisini vergi dairesine ödeyecek olanlar yaptıkları ödemelerden kestikleri vergiyi aylık veya üç aylık muhtasar beyanname ile vergi dairesine o ayın kaçıncı günün akşamına kadar bildirmeleri gerekir?

Soru 3:

"Vergiyi doğuran olayla ilişkisi olmamasına rağmen yasalar ile başkasına ait bir vergi borcuna dair maddi ve şekli ödevleri yerine getirmek açısından vergi dairesine muhatap tutulan ve bazı durumlarda asıl vergi borçlusu ile birlikte veya onun yerine geçerek vergiyi kendi varlığından ödemek zorunda kalan kişidir" Aşağıdakilerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?

Soru 4:

I. Maktu vergilemede vergi miktarı sabit değildir. II. Maktu damga vergisinde her bir kâğıt için ayrı ayrı belirlenmiş tutarda maktu vergi alınır. III. Maktu vergileme yasaya ekli (1) sayılı tabloda yazılı tutarlar üzerinden yapılır. Yukarıdaki ifadelerden hangi/hangileri doğrudur?

Soru 5:

Vergi Kanunu 50 yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olan bir yasadır. Bu durumla birlikte yasakoyucu zaman zaman değişiklikler yaparak bu yasayı günün koşullarına uyarlamaya başarmıştır. Bu bağlamda son olarak hangi sayılı KHK ile Damga Vergisi Kanunu’nda bir değişiklik yapılmıştır? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Nispi Vergide en yüksek oran binde kaçtır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi resim adı altında alınmaya devam eden uygulamalar arasındadır?

Soru 8:

I. Kamusal hizmetlerin amacı kâr elde etmek değildir II. Anayasamızın 73. maddesine göre vergilerde olduğu gibi harçlar da ancak kanunla alınabilir, kaldırılabilir veya değiştirilebilir. III. Harçlar maliye politikası aracı olarak kullanılamaz. Yukarıdaki ifadelerden hangi/hangileri doğrudur?

Soru 9:

Damga vergisinde bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için aşağıdakilerden hangisine bakılır?

Soru 10:

Tıbbi ve eczacılıkla ilgili hazır ilaçlarının ticarete çıkarılması için Sağlık Bakanlığınca verilen ruhsatlardan ne harcı alınır?

Soru 11:

Bir kâğıttaki işleme, asıl işlemin taraflarından başka bir kimsenin akit ve işleminin eklenmesi durumunda, damga vergisi yönünden kağıdın vergilendirilmesi nasıl olmaktadır?

Soru 12:

I. Damga vergisnde nispi vergilemede kâğıdın türü ve niteliği dikkate alınmamaktadır. II. Maktu damga vergisinde her bir kâğıt için ayrı ayrı belirlenmiş tutarda maktu vergi alınır. III. En yüksek maktu damga vergisi alınan kağıt belli parayı ihtiva edenleri de dahil olmak üzere turizm işletmeleri ile seyahat acentelerinin aralarında düzenledikleri kontenjan sözleşmeleridir. Yukarıdaki ifadelerden hangi/hangileri doğrudur?

Soru 13:

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda farklı kağıtlar için bindelik farklı vergi oranları öngörülmüştür. Aşağıdaki oranlardan hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 14:

Harçlar için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Damga Vergisi Kanunu mad. 17 uyarınca damga vergisi basılı damga konulması usulü ile ödenebilecek kâğıtlardan biri değildir?

Soru 16:

Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin devri halinde aslından alınan verginin ne kadarı alınır?

Soru 17:

Damga vergisi ortaya konulmasından bu yana ne kadar yıldır ülkemizde uygulanmaktadır?

Soru 18:

Bir ka^ğıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bir araya gelmiş olması durumunda aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

Soru 19:

Damga vergisi kapsamındaki kâğıtlar açısından kaç temel vergilendirilme biçimi söz konusudur ?

Soru 20:

Damga vergisi hangi kavram üzerine bina edilmiş bir mali yükümlülüktür ?