logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İdari Yargı

Soru 1:

İdarenin kamu yararını gerçekleştirmek amacıyla yerine getirdiği hizmet nedeniyle zarara uğrayan kişinin zararlarının tazmin edilmesine ne ad verilir?

Soru 2:

Dava açılmazdan önce idareye başvurmak zorunluluğu olan hallerde, bu başvuru yapılmaksızın dava açılması durumuna ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi 20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle idari yargıda öngörülmüş kanun yollarından biridir?

Soru 4:

Yargılama, toplum yaşamında bireyler arasında ya da bireylerle Devlet arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların, yargılama yöntemleri kullanılarak çözümlenmesidir. Günümüzde devletlerarası uyuşmazlıkların da yargı yoluyla çözümlenmeye başlandığını görmekteyiz. Kişi hak ve hürriyetlerinin korunmasının başta gelen koşulu, hukuk kurallarına uyulmasının bağımsız mahkemelerce denetlenmesinin sağlanmasıdır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 5:

İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı, menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan davalar, hangi tür idari davalardır?

Soru 6:

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hangi amaçla kurulmuştur?

Soru 7:

İdarenin ödediği tazminat miktarını, kişisel kusuru bulunan kamu görevlisinden kusuru oranında istemesine ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Vergi uyuşmazlıklarının çözümünde hangi kanunun ilgili hükümleri uygulanır?

Soru 9:

İYUK’da belirtilen dava açma sürelerinin bitmesi adli tatile rastlarsa, süreler, adli tatilin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren kaç gün uzamış sayılır?

Soru 10:

I. 13 üyeden oluşur II. Başkanı Adalet Bakanıdır III. Başkan yardımcısı Adalet Bakanlığı müsteşarıdır. Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 11:

Danıştay dava dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdikleri kararlar konusuna göre hangi kurulda incelenmektedir?

Soru 12:

Bölge idare mahkemesi kararları ile idare ve vergi mahkemelerince ve Danıştay’ca ilk derece mahkemesi olarak verilip temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşmiş bulunan kararlardan niteliği bakımından yürürlükteki hukuka aykırı bir sonucu ifade edenlerin, ilgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine veya Başsavcı tarafından temyiz edilmesine ne ad verilir?

Soru 13:

İdari yargıda açıklama ve yanlışlıkların düzeltilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

I. İdari makamlar arasında görev ve yetkiden doğan uyuşmazlıklar II. Kamulaştırma Kanunu’nun otuzuncu maddesinin uygulanmasından çıkan uyuşmazlıklar III. Vergi mahkemeleri arasında görev ve yetkiye ilişkin uyuşmazlıklar IV. Belediye Kanunu ile Danıştay’a verilip idari davaya konu olmayan işler Yukarıdakilerden hangileri, Birinci Daire’nin inceleyeceği, karara bağlayacağı veya düşüncesini bildireceği işler arasındadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kamu yönetiminde aktarılan denetim türlerinin yetersiz veya etkisiz olması ihtimali sebebiyle ortaya çıkmıştır?

Soru 16:

Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödenmemiş olması halinde kararı veren; bölge idare mahkemesi veya Danıştay daire başkanı tarafından verilecek kaç günlük süre içerisinde tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçilmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir?

Soru 17:

İdari yargıda mahkeme kararlarının üst mahkemede denetimi ile  ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 18:

Devletin güvenliğine ilişkin bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmamasına karar vermeye yetkisi kime aittir?

Soru 19:

Bir davada mahkemenin verdiği kararın haksız, huku-ka aykırı olduğunu düşünen tarafa, kararın bir derece mahkemesinde incelenmesi imkânını veren hukuki yol, nasıl adlandırılmaktadır?

Soru 20:

Aşağıdaki durumların hangisinde bir kişinin birden fazla işleme karşı tek dilekçeyle dava açılması söz konusudur?