logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İdari Yargı

Soru 1:

"M erkezi idarenin, idarenin bütünlüğü ilkesi gereğince yerinden yönetim idareleri üzerinde sahip olduğu denetim yetkisi " tanımı aşağıdaki seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi ile karşılık bulmaktadır?

Soru 2:

"Kamu kurum ve kuruluşlarında iç ve dış denetim yapılır. İç denetim, hataların önlenmesi, risk ve zayıflıkların belirlenmesi, iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması, yönetim sistemlerinin ve süreçlerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan denetimdir." Cümlesi ile verilen tanım aşağıdaki seçeneklerde yer alan hangi kanun tasarısı içerisinde yer almaktadır?

Soru 3:

1982 Anayasası'nın ilk şeklinde aşağıdaki seçeneklerde yer alan yargı düzenlerinden hangisi yoktur?

Soru 4:

İdari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların ayrı bir yargı düzeni içinde yer alan mahkemeler tarafından çözümlenmesi sistemi nereden alınmıştır?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir?

Soru 6:

İdare tek yanlı, egemenliğin bir parçası olarak emretme gücü (kamu kudreti) kullanmaktadır. İlgililere bu tek yanlı iradesini gerektiğinde zorla kabul ettirmek yetkisine sahiptir. Kamu gücü kullanılarak yapılan işlem ve eylemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar idari yargı mercilerinde çözümlenecektir. Yukarıdaki ifadeler idari yargının görev alanının belirlenmesinde kullanılan ölçütlerden hangisine aittir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasanın 138. maddesi ile ilgili yanlış bir ifadedir?

Soru 8:

İdarenin kişi hak ve hürriyetlerine açık ve haksız müdahale niteliği taşıyan eylemlerine .................... denir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 9:

Anayasa mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla aşağıdakilerden hangisini yargılayamaz?

Soru 10:

Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmış, 142. maddeye eklenen 2. fıkra ile de disiplin mahkemeleri dışında askerî mahkemeler kurulamayacağı, ancak savaş halinde, asker kişilerin görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askerî mahkemeler kurulabileceği hususu hüküm altına alınan anayasa değişikliği hangi tarihte gerçekleşmiştir?

Soru 11:

Sayıştayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 12:

Genel ve katma bütçeli dairelerin bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevli olan mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İdarenin idari faaliyet ve işlemlerini özel hukukun uygulama alanı dışında tutarak, ayrı hukuk kurallarına tabi kılan, bu kuralları uygulayacak olan idari makamları adli makamlardan tamamen ayıran yönetim sistemine ne ad verilir?

Soru 14:

Yürütme ve idarenin hukuka aykırı işlemlerini iptal etmekle yargı düzeni hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi görev suçları nedeniyle Yüce Divan'da yargılanacaklardan biri değildir?

Soru 16:

"Kendini etkin olarak duyuran kanaate ......... denir." Aşağıdaki kavramlardan hangisi boş bırakılan yere getirilmelidir?

Soru 17:

Tanzimat döneminde kurulan Şura-yı Devlet adıyla anılan kurumun günümüzdeki karşılığı nedir?

Soru 18:

Anayasa Mahkemesi kaç üyeden oluşmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Uyuşmazlık Mahkemesine ilişkin olarak söylenemez?