İvedi yargılama usulüne tabi olan davalarla ve merke-zî ve ortak sınavlara ilişkin davalarda da istinaf yoluna başvurulamaz. Bu uyuşmazlıklar için yasa koyucu doğru-dan hangi yolu öngörmüştür?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Temyiz
Aşağıda verilen durumlardan hangisinde itiraz yoluna başvurulmaz ?
Doğru Cevap: E) Tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir dava hakkında verilen karara aykırı yeni bir kararın verilmesine neden olabilecek kanuni bir dayanak yokken, aynı mahkeme yahut başka bir mahkeme tarafından önceki ilamın hükmüne aykırı bir karar verilmiş bulunması.
Kanun, davaların dosyanın tekemmülünden yani di-lekçelerin verilmesi, gerekli bilgi ve belgelerin toplanası aşamasından sonra en geç kaç ay içinde sonuçlandırıl-masını emretmektedir?
Doğru Cevap: D) 6 ay
İdari yargıda kanun yolları ile ilgili olarak hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) İlk derece mahkemelerince verilen kararların üst mahkemelerce denetimini kanun yolu olarak adlandırılır.
İptal davalarında genel görevli mahkeme hangisidir?
Doğru Cevap: A) İdare mahkemesi
İdari davalarda temyiz yolu için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: E) Temyiz incelemesi sonucunda danıştay değiştirerek onama kararı veremez.
Aşağıdakilerden hangisi dava açılmazdan önce idareye başvurmak zorunluluğu olan hallerde, bu başvuru yapılmaksızın dava açılması durumda oluşur?
Doğru Cevap: C) İdari merci tecavüzü
İdari yargılama usulü için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) İYUK’a göre Danıştay, idare ve vergi mahkemelerinde açılacak iptal ve 25.000 lirayı aşan tam yargı davaları ile toplam yükümlülüğü 25.000 lirayı aşan vergi davalarında taraflardan birinin isteği üzerine duruşma yapılır.
I. Hâkimler ve savcılar azlolunamaz. II. Hâkimler ve savcılar kendileri istemedikçe altmış beş yaşını bitirinceye kadar emekliye ayrılamaz. III. Hâkimler ve savcılar bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamaz. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri hakimlik ve savcılık teminatı kapsamında Anayasanın 139. maddesinde bahsedilen unsurlardandır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
İdarenin, kusurlu olmasa dahi, işlem veya eylemi ile bireylerin uğradıkları zarar arasında nedensellik bağı kurulduğu sürece sorumlu olmasına ne denir?
Doğru Cevap: C) Kusursuz Sorumluluk