Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

İdari Yargı

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

İdarenin kamu yararını gerçekleştirebilmek için özel hukuk kişileri karşısında bu kişilerin rızaları aranmaksızın işlemler yapabilme şeklinde sahip olduğu üstün yetki ve ayrıcalıklardır. Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2

Orta Zorluk

İptal davalarında davacının ihlal edilen bir menfaatinin, tam yargı davalarında ise ihlal edilen bir hakkının olup olmadığının incelendiği aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3

Orta Zorluk

Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı, yargılamanın yeniden yapılmasını sağlamak amacıyla düzenlenmiş hukuki yola ne ad verilir?

Soru 4

Orta Zorluk

Kamu tüzel kişilerinin hüküm ve tasarrufu altında olup, kamu yararına tahsis edilmemiş mallara ne ad verilir?

Soru 5

Orta Zorluk

Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin İmar planları, parselasyon işlemlerinden kaynaklanan davalar hakkında verdikleri kararlar temyiz için hangi mahkeme görevlidir?

Soru 6

Orta Zorluk

İdari yargıda mahkemeler dosyaların incelenmesi aşamasında taraflar sunmasa bile her türlü bilgi ve belgeye hangi ilke gereği başvurabilirler?

Soru 7

Orta Zorluk

Mahkeme kararlarının üst mahkeme denetimi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi idari Yargılama Usulu Kanunu'nda idari dava olarak düzenlenmemiştir?

Soru 9

Orta Zorluk

Takdir yetkisi kullanılarak yapılan işlemlerde idarenin yaptığı belirgin, hemen fark edilebilen, getirdiği çözüm adalet duygusuna açıkça ters düşen değerlendirme veya tercih hatasına ne ad verilir?

Soru 10

Orta Zorluk

I. Niyet açıklama II. Tavsiyede bulunma III. Menfaatleri ihlal etme IV. Görüş bildirme Yukarıdakilerden hangileri, idarenin etkisiz işlemlerine örneklerdir?

Soru 11

Orta Zorluk

Hangi durumlar ortak dilekçe vermeyi kolaylaştırır?

Soru 12

Orta Zorluk

İptal davalarında verilen kararların, dava konusu işlemi, ilk yapıldığı andan itibaren hükümsüz kıldığı kabul edilmektedir. Bir başka ifadeyle idari yargı mercileri tarafından verilen iptal kararı, ............. sonuç doğurmaktadır. İfadesinde boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

Soru 13

Orta Zorluk

İdari davalar için aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru olmaz?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdaki hangi durumlarda birden fazla işleme karşı tek dilekçeyle dava açılabilir? I. İşlemler arasında maddi yönden bağlılık II. İşlemler arasında sebep sonuç ilişkisi III. Birden fazla kişinin menfaatinin aynı olması

Soru 15

Orta Zorluk

İptal kararları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 16

Orta Zorluk

İdari davalar için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 17

Orta Zorluk

I. Mahkemenin verdiği iptal kararlari, dava konusu işlemi, ilk yapıldığı andan itibaren ortadan kaldıracak şekilde sonuç doğurmasıdır II. İdari işlemlere karşı iptal davası açılabilmesi için davacının, fiil ehliyetine sahip olması gereklidir III. İptal davalarında davalı, işlemi yapan idaredir. İptal davaları ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 18

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisinin kararlarına göre işlem tesis edilmemesi halinde idare aleyhine maddi veya manevi tazminat davası açılabileceği İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda düzenlenmemiştir ?

Soru 19

Orta Zorluk

Kanun, tarafların yapılacak tebliğlere karşı cevap süresini, tebliğ tarihinden itibaren kaç gün olarak düzenlemiştir?

Soru 20

Orta Zorluk

Aşağıda verilen konulardan hangisi İYUK’da hüküm bulunmayan hallerde Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun  uygulanacağı konulardan değildir?

Derse Dön