logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukuk Dili Ve Adli Yazışmalar

Soru 1:

Kambiyo senetlerine özgü takipte, kambiyo senetleri elektronik ortamda takip talebine eklense de en geç kaç gün içinde belgenin aslının ilgili daireye ibraz edilmesi gerekir?

Soru 2:

Verilen şerhler gerçeğe uygun olmalıdır. Yazılar okunaklı ve fiili durumu belirtir şe- kilde olmalıdır. Beyanda bulunanların kimlikleri yazılmalıve imza veya parmak izi alınmalıdır. İmzala- maktan veya parmak basmaktan kaçınıldığı takdirde tebliğ memuru bu hususu belirte- rek bizzat imza etmelidir. Tebliğ yapılan kimsenin kimliği açık olarakyazılmalı, imzası veya parmak izi alınmalı- dır. Tebliğ yapılacak kimsenin kimliği, tebellüğe ehil ve yetkili olup olmadığı araştırılmalıdır.Yukarıdakilerden hangileri tebliğ mazbatasını doldururken tebliğ memurunun dikkat etmesi geren hususlardandır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi cüz'i icraya ait takip yollarındandır?

Soru 4:

Aşağıdaki çekişmesiz yargı işlerinden hangisi noterler tarafından da yapılabilir?

Soru 5:

İlk derece mahkemesi hâkiminin, yargılamayı sona erdirdiği ve dosyadan elini çektiği kararlar ne olarak adlandırılır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi özel takip yolları arasında yer almaz ?

Soru 7:

Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelikle belirlenen tutanakların şekil şartlarından aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ceza mahkemelerinde verilen kararlar arasında yer almaz ?

Soru 9:

Tebliğ kelimesinin sözlük anlamı bildirme, haber verme; .......... kelimesinin sözlük anlamı ise bildirimdir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 10:

Bölge adliye mahkemeleri kaç yılında faaliyete başlamıştır?

Soru 11:

Hangi tutanak şekil itibariyle soru- cevap biçiminde hazırlanmıştır?

Soru 12:

"Kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini yerine getirirken oluşturdukları her türlü dokümantasyonun içerisinden idare faaliyetlerinin delili olabilecek belgelerin ayıklanarak bunların içerik, üstveri, format ve ilişkisel özelliklerini koruyan, belgelerin ait olduğu fonksiyon veya işlem için delil teşkil edenve aidiyet zinciri içerisindeki yönetimini elektronik ortamda sağlayan sistemdir" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu sisteme verilen addır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Ceza Muhakemesi Kanunun'da sayılan hüküm çeşitlerinden biri değildir?

Soru 14:

• Tebliği çıkaran merciin adını, • Tebliği isteyen tarafın adını, soyadını ve ad- resini, • Tebliğ olunacak şahsın (muhatabın) adını,soyadını ve adresini, • Tebliğin konusunu, • Tebliğin kime yapıldığını ve tebliğ muha- tabından başkasına yapılmış ise o kimsenin adını, soyadını, adresini ve bu kişinin Teb- ligat Kanunu’nun 22. maddesi gereğince tebellüğe ehil olduğunu, • Tebliğin nerede ve ne zaman (tebliğ tarihinive saatini) yapıldığını Tebligat Kanunu’nun 23. maddesine (aynı şe- kilde TebY m. 35 ve TİUE m. 57) göre, tebligat mazbatasında yukarıdakilerden hangiler bulunur?

Soru 15:

Aşağıdaki karar türlerinden hangisi nihai karardır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 391. maddesinin 2. fıkrasına göre ihtiyati tedbir kararında aşağıdaki hususlardan biridir?

Soru 17:

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 391. maddesinin 2. fıkrasına göre aşağıdakilerden hangisi ihtiyati tedbir kararında yazılması gereken hususlardan biri değildir?

Soru 18:

Konkordato talebi için dilekçe ile hangi mahkemeye başvurulması gerekir?

Soru 19:

Tebliğ evrakının düzenlenmesi de dikkat edilecek hususlar yabancı ülkede yaşayan muhattabın aşağıdaki hangi özelliğine göre şekillenmektedir?

Soru 20:

İcra ve iflas memurlarının işlemlerine karşı “şikayet”le ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?