logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Adalet Meslek Etiği

Soru 1:

Bağımsızlığın korunması (hâkimlik teminatı) hâkimlerin (ve Cumhuriyet savcılarının) görevlerini bağımsız şekilde yerine getirebilmelerinin garantisidir. Bu bağlamda aşağıdaki hususlardan hangileri ön plâna çıkmaktadır? I-Hâkimler ve savcılar azlolunamazlar. II-Hâkimlerin bütün özlük işleri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre Kanunla düzenlenir. III-Hâkimler, yaş haddi ve maluliyet hali dışın­da kendileri istemedikçe 65 yaşından önce emekliye sevk edilemezler. IV-Bir hâkim isteği dışında savcılık sınıfına nakledilebilir. V- Hâkimler, kadronun daraltılması veya kal­dırılması sebeplerine dayansa bile; aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamazlar.

Soru 2:

"Devlete olumsuz bir yükümlülük; özel alana girmeme, karışmama yükümlülüğü yükleyen bu haklardır." Yukarıda verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 3:

"İnsan için iyi olan, ruhunun erdeme, şayet birden fazla erdem söz konusuysa bunların en iyi ve en mükemmeline uygun etkinlikler gerçekleştirmesidir" düşüncesini savunan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Pratik etiğin kurucularından ve bugün hâlâ önde gelen temsilcisi olan Avustralyalı ahlâk felsefecisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

‘Mobbing (psikolojik taciz) uygulanmaz ve uygulanmasına izin verilmez’ ilkesi aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilendirilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Lonca'nın özelliklerinden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi arabuluculuk ve uzlaştırıcılık meslekleri bakımından sicil ve listeden çıkarılmayı gerektiren durumlardan biridir?

Soru 8:

Personelin görevini ifa ederken eylemleri sonucunda kendisinin ve yakın ailesinin ticari ve mali çıkarlarının etkileneceği durumlarda bağımsız ve tarafsız işlem yapmasının zedeleneceği yahut zedelendiği görüntüsünün ortaya çıkabileceği durumlara ne ad verilir ?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangileri 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması Hakkında Kanun kapsamına girmez? I. Hakimler II. Cumhuriyet savcıları III. Adalet Bakanlığı personeli IV. Cumhurbaşkanı yardımcıları

Soru 10:

Kişilerin temel haklarının korunması talebi ve mevcut koşullarda gereklerinin, sürekli olarak, ülkeler ve dünya düzeyinde gerçekleştirilmesi talebidir. Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 11:

Avrupa Konseyinin 1997 ve 1998 yıllarında organize ettiği toplantılar sonunda kabul ve ilan edilen yirmi sekiz maddelik uluslararası metin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi yan tutmamak, uyuşmazlığın taraflarından birini yek diğerinden ayırmamak veya kayırmamak anlamına gelir?

Soru 13:

İnsan hak ve özgürlükleri Kuvvetler ayrılığı ilkesi Hukuki güvenlik ilkesi Yukarıdakilerden hangileri, hukuk devletinin biçimsel unsurları arasında yer alır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangileri Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun görevleri arasındadır? I. Kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranış ilkelerini hazırlayacağı yönetmeliklerle belirleme II. Etik davranış ilkelerinin ihlâli iddiasıyla re’sen veya yapılacak başvurular üzerine gerekli incelemeyi yapma II. Kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapma IV. Kurul üyeleri arasından Kurul Başkanı'nı seçme

Soru 15:

‘Silahların eşitliği ilkesi’ aşağıdakilerden hangisini kapsamamaktadır?

Soru 16:

Modern toplumlarda mesleklerin görmesi gereken işlevleri izah eden, meslek ile ahlâk arasında kopmaz bir bağ olduğunu gözler önüne seren en önemli eserlerden biri "Meslek Ahlâkı" adlı kitabın yazarı kimdir?

Soru 17:

Birçok kültürde adaletin terazi imgesi ile gösterilmesi, adaletin hangi anlamıyla örtüşmektedir?

Soru 18:

Aşağıdaki ilkelerden hangisinin ihlâli, ‘’kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi’’ bakımından Türk Ceza Kanununun 279. maddesi anlamında, aynı zamanda suç oluşturabilecektir.

Soru 19:

Ahlak önermelerinin olgusal olmadığı için anlamsız olduğunu ve sadece konuşmacının duygularını ifade ettiğini, ahlaki olduğu söylenilen şeyin, kendisini hiçbir şekilde tanımlamadığını, dolayısıyla nesnel özellikleri değil öznel duyguları gösterdiğini ileri süren meta-etik teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi meta-etik teorilerinden biri değildir?