logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Adalet Meslek Etiği

Soru 1:

Aşağıdaki kavramlardan hangisini insanın, içinde yaşadığı evrene, yaratıcısına, kendisine ve toplumuna dair tutarlı, bütünlüklü ve akli bir sorgulama faaliyeti olarak tanımlamak mümkündür?

Soru 2:

İnsan hakları kavramına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Ücret karşılığı gerçekleştirilen çalışma, ödemeli bir pozisyon ya da istihdam olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ahlâk yargıları hakkında yapılabilecek çıkarımlardan değildir ? I. Ahlâk yargıları kural koyucu dil türündendir. II. Ahlâk yargılarını benimsiyorsak onlara uygun davranmalıyız. III. Evrenselleştirilebilirlik ahlâk yargılarının betimleyici yargılarla paylaştığı bir özelliktir. IV. yargılar arasındaki mantıksal ilişkilerin ortaya çıkarılması ahlâkta rasyonelliği mümkün kılar.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi meslek ahlakının herhangi bir meslek mensubuna kazandırdığı alışkanlıklardan biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi geniş anlamda mahkemelerin her türlü işlemini, yazı işleri faaliyetini, hakimlerin terfi ve tayinlerini kapsarken, dar anlamda soyut bir hukuk kuralının somut olaya uygulanmasını ifade eder?

Soru 7:

Personelin görevini ifa ederken eylemleri sonucunda kendisinin ve yakın ailesinin ticari ve mali çıkarlarının etkileneceği durumlarda bağımsız ve tarafsız işlem yapmasının zedeleneceği yahut zedelendiği görüntüsünün ortaya çıkabileceği durumları engellemek adına benimsenen etik ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Kadınlara seçme hakkı verilmeyen bir ülkede hangi haklar ihlal edilmiş olur?

Soru 9:

Herkes gibi ifade, inanç, dernek kurma ve top­lanma özgürlüğüne sahip olan yargı mensupları özgürlükleri kullanırken siyasi niteliğe bürünmüş, çekişmeli tartış­malara aleni olarak katılmaktan ve görüş bildirmekten kaçınmalı denildiğinde aşağıdakilerden hangisi olduğunu anlamalıyız?

Soru 10:

"Madde 5- Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez. Madde 6- Herkesin, her nerede olursa olsun, hukuksal kişiliğinin tanınması hakkı vardır. Madde 8- Herkesin anayasa yada yasayla tanınmış temel haklarını çiğneyen eylemlere karşı yetkili ulusal mahkemeler eliyle etkin bir yargı yoluna başvurma hakkı vardır." Yukarıda yer alan ifadeler aşağıdakilerden hangisinin beyannamesidir?

Soru 11:

Bir icra dairesinde memur olarak çalışmakta olan A, önüne hangisi ile ilgili bir dosya geldiğinde iş görme yasağı kapsamında işten el çekmek ve durumu icra mahkemesine haber vermek zorunda değildir?

Soru 12:

Epistemolojiye ilişkin aşağıdakilerden hangileri doğrudur? I. Eşya ve hadiseler hakkında ortaya koyduğumuz önermelerin geçerliliğini sorgular. II. Bilme faaliyetinin kendisi hakkındaki refleksiyonlardan oluşur. III. Var olanlar hakkındaki bilgilerimiz üzerine bir bilgiye ulaşma amaçlanır. IV. İş gördüğü temel kategori belirsizliktir.

Soru 13:

Avukatların tanıklara önerilerde bulunamaması aşağıdaki etik kurallardan hangisiyle doğrudan ilişkilidir?

Soru 14:

Kamu Görevlileri Etik Kurulu başvuru usulü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur ?

Soru 15:

Anayasanın kaçıncı maddesinde:"Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler." hükmü yer almaktadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk devletinin unsurları arasında yer almaz?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yazı işleri hizmeti personelleri ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 18:

Arabuluculuk görevinin uyuşmazlığın taraflarından birinin veya bir üçüncü kişinin etkisi altında kalmadan yahut taraflar nezdinde böyle bir intiba uyandırmadan yürütülmesi gerekliliği aşağıdaki ilkelerden hangisinin bir sonucudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, BM'nin hukuk devleti tanımına ters düşen ve onunla bağdaşmayan bir durumdur?

Soru 20:

Çocukların anayasası sayılan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre, 16 yaşına kadar her insan çocuk sayılır. Oy kullanma hakkına sahip olmadıklarından çocuklar, siyasal olarak güçsüzlerdir; bu nedenle de özel politikalar geliştirilmedikçe karar alma mekanizmalarına katılamazlar. Çocuklar, yetişkinler gibi sanık, tanık yahut taraf olarak yargılamalara dâhil olamazlar. Çocuk ve gençlere ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?