logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Adalet Meslek Etiği

Soru 1:

Adaletin tesisi için toplumu tanı­mak vazgeçilmez bir unsur olduğundan, hâkim, yargı görevlerini olumsuz şekilde etkilememek şar­tıyla, aşağıdakilerden hangilerini yapabilir? I- Hukuki konularla ilgili olarak kamu ku­rumları, özel kuruluşlar ile görüşebilir ve açık oturumlara katılabilir. II- Hâkim, davanın taraflarına menfaat karşılı­ğı olmamak koşulu ile danışmanlık yapabilir. III- Hâkim, makamını ve mesleki onurunu ze­delememesi ve görevine engel olmaması kay­dıyla sivil toplum faaliyetlerine katılabilir. IV- Hâkim, kanunun açıkça izin verdiği haller dışında, mesleki veya bireysel hakemlik ya da arabuluculuk yapmaz. V- Hukuki konularda yazılar yazabilir, konfe­rans ve ders verebilir ya da diğer etkinliklere katılabilir.

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi üçüncü kuşak haklar ile beraber ortaya çıkmış haklardandır?

Soru 3:

“insanın fiziksel çevresini değiştirmek için gerçekleştirdiği amaçlı bir çaba” tanımı aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 4:

Tarafların, yargılama esnasında ortaya konulan her türlü bilgi, belge ve delile ulaşabilmeleri hangi kavramı ifade etmektedir ?

Soru 5:

T.C. Anayasasının değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerinden olan 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti nasıl ifade edilmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde adil yargılanma hakkı ile ilgili maddelerden değildir?

Soru 7:

Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun yapısı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Yargılamanın tarafları arasında bir denge sağlanması hangi gereklilik ie ifade edilmektedir?

Soru 9:

Durkheim’a göre, aşağıdakilerden hangisi,  geleneksel ahlaki kaynakları işlevsizleştiren faktörlerden biri değildir?

Soru 10:

İnsan hakları konusunda kabul edilen ilk belge hangisidir?

Soru 11:

"Bir kimsenin suç şüphesiyle yakalanması ya da tutuklanması, onun suçlu olduğunu göstermez". Bu ifade adil yargılanma hakkının genel ilkelerinden hangisi ile ilişkilidir?

Soru 12:

Aşağıdaki tanımlardan hangisi "iş" kavramının sosyolojik açıdan anlamını ifade etmektedir?

Soru 13:

İçinde yaşadığımız çağ hangi isimle adlandırılmaktadır?

Soru 14:

Sır saklama yükümlülüğünün ihlali halinde avukatlara aşağıdaki cezalardan hangisi verilir?

Soru 15:

Kamu görevlilerinin, etik davranış ilkelerine aykırı hareket ettikleri iddiasıyla yapılacak başvurular ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 16:

"Her şeyden önce yargılama yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır (Türkiye Cumhuriyeti Anasası madde 9). Kaldı ki hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler (Türkiye Cumhuriyeti Anayasası m. 138; HSK m. 4)" hükmü nerede yer almaktadır?

Soru 17:

"Bağımsızlığın korunması (hâkimlik teminatı), hâkimlerin (ve Cumhuriyet savcılarının) görevlerini bağımsız şekilde yerine getirebilmelerinin garantisidir." Bu bağlamda aşağıdaki hususlardan hangisi doğrudur?

Soru 18:

Bir avukat, aynı konu bakımından hâkim, hakem, Cumhuriyet savcısı, bilirkişi veya memur olarak o işte görev yapmış olursa kendisine teklif olunan işi Avukatlık Meslek Krallarının hangi ilkesi kapsamında reddetmek zorundadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi etiğin ontolojik ve epistemolojik sorunlarıyla uğraşan kısmına verilen addır?

Soru 20:

John Rawls'un adalet teorisini inşa ederken dayandığı kavram, aşağıdakilerden hangisidir?