logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Adalet Meslek Etiği

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi hakimlerin "psikolojik taciz (mobbing) uygulamama ve uygulanmasına engel olma"sıyla doğrudan ilgilidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi hakimin yapabileceği işlerden biri değildir?

Soru 3:

I. Dürüst olmalıdır. II. Üstün zekalı olmalıdır. III. Kabul görür söz ve davranış göstermelidir. IV. Yaşadığı topluma uyum sağlamalıdır. V. Toplumun çatışan uçlarına meyillidir. Yukarıdakilerden hangileri mesleğe yaraşırlığın ölçüsünü belirleyen makul kişinin özelliklerindendir?

Soru 4:

BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin kaçıncı maddesine göre, hiçbir çocuk, işkence veya diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezaya tâbi tutulamaz?

Soru 5:

I- Kurul, Cumhur­başkanı tarafından atanan on bir üyeden oluşur. II- Kurul üyelerin görev süresi dört yıldır. III- Kurulun sekretarya hizmetleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yerine getirilir. IV- Kurul üyeleri; Kurulda emekli aylıkları kesilmeksizin çalıştırılır. Kamu Görevlileri Etik Kurulunun yapısı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

“Bilincin kendi düşünme eylemi üzerine düşünmesi.” Yukarıda verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 7:

Sanık yargılamada kullanılan dili anlayamıyorsa veya konuşamıyorsa bir tercümanın yardım alabilir. Bunun için kaç lira ödemesi gerekmektedir?

Soru 8:

Bir etik kuralın ihlalinin ağırlığına bağlı olarak; I. kademe ilerlemesinin durdurulması II. kınama III. uyarma IV: aylıktan kesme V: Devlet memurluğundan çıkarma yaptırımlarından birinin uygulanması mümkündür. Yukarıdaki yaptırımların doğru sırayla verilmiş hali aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 9:

“İnsan için iyi olan, ruhunun erdeme, şayet birden fazla erdem söz konusuysa bunların en iyi ve en mükemmeline uygun etkinlikler gerçekleştirmesidir” diyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Kamu görevlileri etik kuruluna yapılacak başvurularda süre etik davranış ihlalinin oluştuğu tarihi izleyen günden başlayarak ne kadarlık bir zaman dilimine tekabül etmektedir?

Soru 12:

Çocukların anayasası sayılan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre kaç yaşına kadar her insan çocuk sayılır?

Soru 13:

"Gerek yasalar karşısında gerekse mahkemelerde ayrımcılık yasaktır.". Bu cümlede aşağıdaki ilkelerden hangisine vurgu yapılmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi BM Çocuk Hakları Komitesi tarafından, çocukları ilgilendiren her hususta gözetilmesi gereken ilkelerden biri olarak öngörülmemiştir?

Soru 15:

Avukatın, bir meslektaşının mesleki tutum ve davranışları hakkında düşüncelerini kamuoyuna açıklamaması aşağıdaki ilkelerden hangisine uyduğunu gösterir?

Soru 16:

Uzlaştırmacı veya arabulucunun göreviyle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunması, etik ilkelere aykırı davranması hangi cezayı beraberinde getirir?

Soru 17:

Kasik normatif etik teorileri hangi yüzyılın ortalarında gölgede kalmıştır?

Soru 18:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kaçıncı maddesinde "Hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz, tutuklanamaz ve sürgün edilemez" ifadesi yer almaktadır?

Soru 19:

Herkesin, her nerede olursa olsun, hukuksal kişiliğinin tanınması hakkı vardır. Kişilere, herhangi bir suç yüklenirken, tam bir şekilde davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından görülmesini isteme hakkı bulunurken davanın açık olarak görülmesini istemeye hakkı bulunmamaktadır. Kendisine bir suç yüklenen kişi, yasaya göre potansiyel olarak suçlu sayılır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne göre yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, belirli sınıflara ayrıcalık tanısa da merkezi iktidarın sınırlandırılması, keyfi tutuklamanın önlenmesi ve seyahat özgürlüğü gibi hakları içeren bir düzenlemedir?