logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Adalet Meslek Etiği

Soru 1:

Kant’ın, sıradan insanın ahlak bilincinde bulduğu ve ahlaklılığın temeli olarak gördüğü şey nedir?

Soru 2:

Bir avukat; Bürosu dışında hukuki danışma ya da iş kabulü yapamaz Bir davada kendi yararına,müvekkili zararına davranışta bulunmaz Zorunlu değilse müvekkili adına basın açıklaması yapamaz Kuruluşunca verilen görevleri kabul etmek zorundadır                                                                                                                                             Yukarıda verilen durumlar avukatlık etik ilkelerinin hangisiyle alakalıdır?

Soru 3:

Yazı işleri hizmetinde görev alan personel, ilk etapta niteliği gereği gizli olan veya hakkında gizlilik kararı verilen hususlarda edindiği bilgileri, aksine bir dü- zenleme olmadıkça paylaşamaz. Aşağıdakilerden hangisi sözkonusu yasağa örnek olarak gösterilemez ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, mahkemelerin etkin ve işler olmamasına ilişkin bir olumsuzluktur?

Soru 5:

Felsefe tarihindeki genel eğilime göre insanın tasarlama, planlama ve tercihte bulunmasıyla ilgili olan akli yetisine ne ad verilir?

Soru 6:

I. Resmi görevlerinin ifasında dürüstlüğüne gölge düşürecek çıkar çatışmasından kaçınır. II. Kendi adına adli kurumlarla, herhangi bir hizmet, satım veya kira sözleşmesi yapamaz. III. Adli kurumlarda işlem yapan taraflara yardım etmesi veya görevinden kaynaklanan nedenlerle işlemlere katılması nedeniyle herhangi bir ücret, bahşiş, ödül vs. alamaz. IV. Kendisinin veya bir yakın aile üyesinin adli kurumlarda çalışmak üzere yaptığı başvuru ve görüşmelere katılamaz, aracılık edemez, referans olamaz, yetkililere bu konuda tavsiye ve telkinde bulunamaz. V. Asıl amacının personelin göreviyle ilgili eylemlerini etkilemek olduğu düşünülebilecek kişi veya kuruluşlardan hediye, kredi, indirim, ayrıcalık, burs veya davet talep ve kabul edemez. Adalet personelinin çıkar çatışmasından kaçınması için bazı eylemleri kesinlikle yapmaması gerektiği belirtilebilir. Bu çerçevede adalet personeli; yukarıdaki eylemlerden hangisi veya hangilerini yapamaz?

Soru 7:

"Menfaat içeren ilişkilerden kaçınma" hakim ve cumhuriyet savcısı etiği ilkelerinden hangisiyle ilişkilidir ?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Honneth’e göre çağdaş adalet teorilerinin sorgulamaksızın kabul ettiği birtakım ortak varsayımlardan birisi değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi "Toplum Sözleşmesi Kuramı" açısından doğru değildir?

Soru 10:

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre "Adil yargılanma hakkı"nın 3. maddesinde, bir suç ile itham edilen herkesin bazı asgari haklara sahip olduğu belirtilir. Buna göre, aşağıdaki seçeneklerde belirtilmiş olan haklardan hangisi doğru değildir ?

Soru 11:

I.  Kamu otoritelerince kabul edilen haklardan ibarettirler. II. İçeriği yalnızca hukuk tarafından belirlenir. III. Ayrım gözetmeksizin tüm insanların sahip olması gerekli sayılan bütün hak ve özgürlükleri ifade eder. İnsan Hakları kavramı ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 12:

Geçici olarak görevlendirilen avukatın görevini yapmaması durumunda hangi cezayı alır?

Soru 13:

Hâkim, resmi organ, komisyon ve sair kurullarda üye olarak görev alamaz. Hâkim, sivil toplum faaliyetlerine katılamaz. Hukuki konularda yazılar yazabilir, konferans ve ders verebilir ya da diğer etkinliklere katılabilir. Hukuki konularla ilgili olarak kamu kurumları, özel kuruluşlar ile görüşebilir ve açık oturumlara katılabilir. Hâkimlik veya Cumhuriyet Savcılığı görevi sırasında yapılabilecek veya yapılamayacak işler ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi birinci kuşak haklardandır?

Soru 15:

Bireye toplumsal itibar kazandıran ve toplumsal işbölümündeki yerini gösteren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I- Kamu Görevlileri Etik Kurulu 25.05.2004 tarihinde ku­rulmuştur. II-En az genel müdür veya eşiti seviyesindeki kamu görevlileri hakkındaki iddialar ile ilgili başvuru­labilmektedir. III-703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yapılan değişiklikler neticesinde, Cumhurbaşkanlı­ğı bünyesinde örgütlenmeyi öngörmektedir. Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yö­netmelik ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Birleşmiş Milletler'in 1985'te Milan'da düzenlediği konferansta kabul edilen yargı etiği uluslararası metni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci kuşak haklardan değildir?

Soru 19:

Hâkim ve Cumhuriyet savcısı ile birlikte, yargılamanın üç kurucu unsurundan birini meydana getiren unsur kimdir?

Soru 20:

Felsefe tarihinde insanın özellikleri dikkate alınarak gözlemleme, karşılaştırma ve ilişkilendirme yetisine dayanılarak tanımlanan akıl türü aşağıdakilerden hangisidir?