logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Adalet Meslek Etiği

Soru 1:

Pratik etiğin kurucularından olan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıda verilen felsefecilerden hangisi Sezgici etik teorilerinin en önemli temsilcilerindendir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yargısal faaliyetlerde yardımcı adliye personeli olarak bilinir?

Soru 4:

Bilirkişinin, sicile kabul tarihinde gerekli şartların bulunmadığının sonradan tespit edilmesi hâlinde aşağıdaki ilkelerden hangisine aykırı hareket ettiği düşünülür?

Soru 5:

BM Çocuk Hakları Komitesinin çocuklarla ilgili belirlediği temel ilkelerden biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Hâkimlik veya Cumhuriyet Savcılığı görevi sırasında yapılamayacak işlerden birisidir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Zabıt Katibinin görevidir?

Soru 8:

Bilirkişinin görevini dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım yapmaksızın dürüstlük ve tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda yerine getirmesi hangi ilke ile ilgilidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yazı işleri hizmeti görevlilerinden farklı olarak yargılamanın resmi^ tanığıdır?

Soru 10:

Türkiye Cumhuriyeti'nde Bilirkişilik Yönetmeliği hangi yılda açıklanmıştır?

Soru 11:

Yargıtay Personeli Etik Davranış İlkeleri kim tarafından kabul edilmiştir?

Soru 12:

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kaç yılında kabul edilmiştir?

Soru 13:

Bir icra ve iflâs dairesi memurunun tarafsız davranma yükümlülüğü, aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Soru 14:

Mahkeme kararlarındaki muhalefet şerhlerinin yazımı da dâhil olmak üzere tüm yargısal görevlerin etkin bir şekilde, adilane ve makul bir süre içerisinde yerine getirilmesi Mahkemede düzen ve nezaketin korunması ve davanın tarafları, tanıklar, avukatlar ve resmi sıfatla ilişkide olunan herkese karşı sabırlı, vakur ve nazik olunması Hâkimin, düzen ve nezaketin korunması hususunda avukatlar ve mahkeme personelinin davranışlarından yükümlü olmaması Yukarıda verilmiş olan ehliyet sahibi olmak ve özenli hareket etmenin, kendisini gösterdiği hususlardan hangileri doğrudur?

Soru 15:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi birinci kuşak haklardandır?

Soru 16:

Hâkim, görevini yerine getirirken toplumdaki ırk, renk, siyasi görüş, cinsiyet, din, vicdan, inanç, kültür, giyim, dil, doğum yeri, etnik veya sosyal köken, engellilik, yaş, medeni hal, cinsel yönelim, sosyal veya ekonomik durum farklılıkları ve benzeri diğer çeşitli kaynaklardan doğan, davaya mesnet olmayan farklılıkları bilir, anlar ve bu farklılıkların kararını etkilemesine izin vermez kuralı aşağıdaki ilkelerden hangisi ile doğrudan ilişkilidir?

Soru 17:

Kişinin üstünün,evinin, evrakının mahkeme emri olmaksızın aranması, kişinin özel hayatı ihlal edilerek elde edilen ses kaydı, görüntü vb deliller ne tür deliller arasında yer almaktadır?

Soru 18:

Kamu görevlilerinin, gerçek veya tüzel kişilere öncelikli, ayrıcalıklı, taraflı ve eşitlik ilkesine aykırı muamele ve uygulama yapamayacakları, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef alan bir davranışta bulunamayacakları, kamu makamlarının mevzuata uygun politikalarını, kararlarını ve eylemlerini engelleyemeyecekleri hangi etik ilke ile ilgilidir ?

Soru 19:

Belirli bir topluluğa yönelik uyarı niteliğinde buyruklardan oluşan, geçerliliği belirli bir yer ve zamanda sınırlı olan ve bu sebeple değişkenlik sergileyen ahlâka karşılık ahlâkilik için aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

"Herkes davasının, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamaların esası konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından, kamuya açık olarak ve makul bir süre içinde görülmesini isteme hakkına sahiptir." Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinde düzenlenen bu hüküm aşağıdaki insan haklarından hangisiyle ilişkilidir?