logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Dili 1

Soru 1:

Yapı ve kuruluş bakımından ikilemeler göz önüne alındığında aşağıdaki ikilemelerden hangisi yansıma kaynaklı ikilemelerdendir?

Soru 2:

'Benzetme ilgisi bulunmaksızın, neden sonuç gibi türlü ilişkilerle bir sözcüğün başka bir sözcük yerinde kullanılması sanatı, ad aktarması.' Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 3:

Aşağıda verilen örneklerden hangisinde belirtisiz ad tamlaması vardır?

Soru 4:

Öznenin yaptığı işten doğrudan etkilenen ve geçişli eylemi tamlayan sözcükler, cümlenin ögelerinden hangisidir?

Soru 5:

I. Atasözleri, anlatıma açıklık kazandıran söz varlığı ögeleridir. II. Her dilin söz varlığında deyimler vardır. III. Yeryüzündeki her dilin atasözü yoktur. IV. Bir atasözünün oluşabilmesi için yüzyılların geçmesi gerekir. V. Türkçede yaklaşık 1.500 atasözü bulunmaktadır. Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Geçişli iken edilgen çatıya sokulan eylemlerle kurulan cümlelerde nesne bulunmaz. Cümlenin asıl nesnesi olan öge, özne görünüşündedir; ama cümlenin asıl öznesi değil sözde öznesidir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne bulunur?

Soru 7:

Hangi yabancı kelime dilimize İtalyancadan gelmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz’in kuzeyinde Kıpçak Türkçesi’yle yazılmış en önemli eserdir?

Soru 9:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz yoktur ?

Soru 10:

I. İki veya daha fazla sözcükten oluşur. II. Anlatım gücünü artırmak için bazen mantık dışına kayabilir. III. Gerçek anlamdan ayrılır. IV. Belirli meslek grupları tarafından kullanılır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi deyimler ile ilgilidir?

Soru 11:

Yer tamamlayıcılar cümlede aşağıdakilerden hangi ekleri alabilirler?

Soru 12:

"Telauz, sesletim, söyleniş olarak da adlandırılan ve bir sözcüğün ses, hece, ton, vurgu bakımından söylenme biçimi olarak tanımlanan dil bilgisi terimi." olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Ayşe: Günaydın Ahmet Ahmet: Günaydın Ayşe: Kantinden çay alalım mı? Ahmet: Olur Ayşe: Ayyyy. Pantolonuna döktüm. Ahmet: Önemli değil. Gidip değiştireyim. Kendine iyi bak Ayşe: Sende Yukarıda yer alan konuşma diyaloğu için ne söylenebilir? I) Türkçenin yapısına aykırı ifadeler kullanılmıştır. II) Daha çok isim cümlelerine yer verilmiştir. III) Devrik cümle kullanımı söz konusudur. IV) Anlatım kalıplarında yabancı kaynaklı sözcükler hakimdir. V) Kültürümüzde yer alan ifadelere başvurulmuştur.

Soru 14:

Sosyal medya ile dünyanın bir yerinden başka bir yerine anında aktarılabilen yazılı, sesli, görüntülü yeni bir iletişim ortamı giderek yayılmaktadır. Gönderilen iletilerin bütün takipçilere anında ulaşmasının yanında bu takipçilerin de iletileri kendi takipçileriyle paylaşması hızlı bir akış ve etkileşim sağlamaktadır. Bu hızlı iletişim olanaklarıyla Türkçenin kullanımı farklılaşmakta, kısaltılan ve yabancı sözcüklerden etkilenen kelimeler artmaktadır. Bu etkinin olumsuz yönlerini önlemek için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

Soru 15:

Sözcüklerin, eklerin yazılış biçimlerinden oluşan yazım kurallarını ve sözcüklerin, özel adların, kısaltmaların bu kurallara göre yazılış biçimlerini alfabetik bir sıra içerisinde veren, noktalama işaretlerinin kullanım alanlarını gösteren kaynak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Türkçede akrabalık adlarının zenginliğinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Şor Türkçesi nerede konuşulmaktadır?

Soru 18:

Birleşik cümle kaça ayrılır?

Soru 19:

"Bana bir tane simit sarıver simitçi." cümlesindeki öge sıralanışı hangisinde doğrudur?

Soru 20:

Bir çardak türü olan "kameriye"nin bir çiçek türü olan "kamelya" ile karıştırılması, "muhatap" sözcüğünün haberlerde "muhattap" biçiminde söylenmesi, iyi haber anlamına gelen "müjde" sözünün "müjdeli haber" şeklinde kullanılması, aşağıdaki sorunlardan hangisiyle ifade edilmektedir?