Soru 3:
I. Yaralı sırtüstü yatırılarak bacakları 30 cm kadar yükseltilir. II. Kopan bölgenin kanaması durdurulur. III. Kanama durmuyorsa turnike yapılır. IV. Kopmuş uzuv parçası, doğrudan soğuk su ya da buz içeren bir torbaya konur. Yukarıdakilerden hangilerinde, uzuv kopması durumunda yapılacak ilkyardım uygulamaları doğru verilmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
D) I, II, III
Soru 10:
I. Koruma ilkesi gerçekleştirilir II. Bilinç kontrolü yapılır III. Hastanın ağız içi kontrol edilir IV. Hastada tam tıkanma işareti ve belirtileri varsa hastanın hemen arkasına geçilerek bir kolla hastayı koltuk altından göğüs bölgesinden çekerek tutarak sırtına 5 kez süpürür tarzda aşağıdan yukarı vurulur. Yabancı cismin bu beş vuruşun etkisiyle ağza gelip gelmediği kontrol edilir. V. Cisim çıkmazsa bu kez ilkyardımcı bir elini yumruk yapar. Başparmak eklemini göğüs kemiğinin bittiği noktaya diyafram üzerine koyar. 5 kez şiddetli bir şekilde kişiyi kendine çeker. Oluşan basınçla cisim çıkabilir. Çıkmazsa 5 kez sırta 5 kez karına baskıya devam edilir. VI. Cisim çıkmaz kişinin bilinci tamamen giderse bu kez ABC değerlendirmesi ve gerekirse temel yaşam desteğine geçilir. Hava yolunun tam tıkanması durumunda ilkyardımda izlenen basamaklar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sıralama ile verilmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
B) I, II, III, IV, V, VI
Soru 13:
I. Tehlikeli ya da evcil hayvanlarla karşılaşma. II. Yangın ya da patlama ihtimali olan bölgelerde bulunma. III. Doğal afetler. IV. Tiroit bezinin büyümesi. V. Spastik kolon. Yukarıdakilerden hangileri, hayati tehlikeye neden olan durumlardandır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
A) I, II, III
Soru 16:
I. Turnike uygulamasında kullanılacak malzemelerin genişliği en az 5 cm olmalıdır. II. Turnikeyi sıkmak için tahta parçası, kalem gibi malzemeler kırılma olasılığı nedeniyle kullanılmamalıdır. III. Turnike kanama duruncaya kadar sıkılır, kanama durduktan sonra daha fazla sıkılmaz. IV. Turnike uygulanan bölgenin üzerine hiçbir şey örtülmez. V. Uzun süreli kanamalardaki turnike uygulamalarında, kanayan bölgeye göre 15-20 dakikada bir turnike gevşetilmelidir. Yukarıdakilerden hangilerinde, turnike yapımında dikkat edilmesi ve uyulması gereken kurallar doğru verilmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
C) III, IV, V