logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Deprem ve Deprem Güvenliği

Soru 1:

Mikrobölgeleme çalışmalarında, inceleme alanının eşit alana sahip birimlere ayrılması işlemine ne ad verilir?

Soru 2:

Kurtarma personeli bulduğu kıymetli eşyaları ilk olarak kime teslim etmelidir?

Soru 3:

Mikrobölgeleme etüdlerinin yapıldığı ölçek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. Bütünleşik afet bilgi sisteminin oluşturulması II. Afet bilgi envanterinin hazırlanması III. Yüzey analizi yapılması IV. Afetler için tehlikeli bölgelerin haritalandırılması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri CBS'nin kullanıldığı alanlar arasında yer almaktadır?

Soru 5:

Deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratılması hedefleyen. Ana amacı, “depremlerin neden olabilecekleri fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel ve politik zarar ve kayıpları önlemek veya etkilerini azaltmak ve depreme dirençli, güvenli, hazırlıklı ve sürdürülebilir yeni yaşam çevreleri oluşturmak olan oluşumun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yerkabuğunun hemen altında yer alır ve Çekirdeğe kadar uzanır. 2,900 km kalınlığa sahiptir. Alt ve üst manto diye ikiye ayrılır. Manto katmanının sıcaklığı çekirdeğe yakın yerlerde 4,000 0 C iken, astenosferin en üst bölümünde 1,000 0 C kadar düşer. Hacim olarak yeryuvarının %83 ünü oluşturur ve yoğunluğu 3,3 - 5,7 gr/cm3 arasında değişir. Bu özelleri taşıyan yerkürenin iç yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Ülkemizde meydana gelmiş kayıt altına alınan en yıkıcı deprem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İnsanların deprem sırasında uykudan uyanmaları, mobilyaların hareket etmesi, bacaların yıkılması ve toplam hasar gibi çeşitli kıstaslar göz önüne alınarak depremle ilgili hangi kavramın ölçümü yapılmaktadır?

Soru 9:

Bireyin, topluluğun veya sistemlerin tehlikelerin etkilerine duyarlılığını,hassasiyetini arttıran fiziksel, sosyal,ekonomik veya çevresel faktörler nasıl adlandırılır?

Soru 10:

Aşağıdaki şıklardan hangisinde verilen deprem dalgaları sismograftaki kayıt sırasına göre doğru olarak sıralanmıştır?

Soru 11:

I. Bu aşama afet anı veya mümkünse hemen öncesinde yapılması gereken faaliyetlerdir. II. Afetin etkilerinin belirlenmesi, hasar tespiti, arama ve kurtarma çalışmaları, toplum sağlığı ve güvenliğini sağlama, ulaşım, barınma, hasarlı sistemlerin onarımı ve yeniden işletilmesi gibi çalışmaları kapsar. Yukarıda açıklanan aşama afet yönetimi döngüsünün hangi temel evresidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi üst yapı elemanlarından birisi değildir?

Soru 13:

Aşağıdaki Döşeme sınıflandırmalarından hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Ülkemizde çok yaygın olan betonarme karkas tipi binalarda aşağıdaki yapı elemanlarının hangisinin taşıyıcı özelliği yoktur?

Soru 15:

"Yeryüzünde mevcut olan her türlü bilgiyi toplamaya, depolamaya ve analiz yapmaya yarayan bilgisayar tabanlı bir sistemdir." Bu tanımla aşağıdakilerden hangisi anlatılmıştır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Depremlerin ulaşım yapılarına verdiği hasarlar arasında yer almaz?

Soru 17:

Spektral ivme parametresi inşaat mühendisleri tarafından hangi amaçla kullanılmaktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi deprem dalgalarına verilen özel adlardan biri değildir ?

Soru 19:

Hangi Fay Kayseri'den başlayıp Mersin Taşucu'ya kadar uzanarak Torosları bölen Faydır?

Soru 20:

Afet ve acil durumlara ilişkin olarak herhangi bir tatbikat, eğitim, görev sırasında veya sonrasında olaya ilişkin bütün bilgi ve verilerin istatistiksel olarak geri bildirimi sağlamak amacıyla düzenlenen düz yazı veya tablolar bütününe ne ad verilir?